Budúcnosť Piešťan sa práve začala, vykročili sme správnou nohou?

  • Spravodajstvo
  • 17. júla 2015, 13:39
  • Autor:r

Nápad vytvoriť parlament seniorov privítal aj zakladateľ Piešťanského týždňa Juraj Staško. Po dlhom čase sa opäť už ako dôchodca podelil so svojimi myšlienkami s našimi čitateľmi. V záujme zachovania výpovednej hodnoty uvádzame jeho úvahy k téme Rada seniorov a Seniorský parlament bez krátenia i komentára:

Dobre si pamätám časy, keď sa všade hlásalo, že mládež, to je naša budúcnosť. Štatistiky ale dnes hovoria, že naša budúcnosť sú dôchodcovia. Je to trpký paradox, lebo väčšina z nás dôchodcov to pociťuje úplne ináč, ale je to daň za vysokú životnú úroveň a pokrok v medicíne. Jednoducho, v Piešťanoch, ale aj v okolitých obciach denne pribúda viac dôchodcov ako novorodencov a verejná správa to akosi ešte nedokáže zobrať do úvahy.
Nech si dnes ktokoľvek predstavuje budúcnosť Piešťan, a dúfam, že to robí aspoň niekto z našich poslancov, bude tu žiť čoraz viac dôchodcov a dôchodcovia budú aj skoro všetci kúpeľní hostia i denní návštevníci mesta z okolia. To je fakt, ktorý nikto žiadnymi festivalmi či manažérskymi plánmi nezvráti. Jediné, čo možno dnes urobiť, je začať to brať do úvahy a prispôsobovať služby, výstavbu a celú ekonomiku tejto realite. Naši „prevzdelaní“ ekonómovia i mladí podnikatelia to síce ešte považujú za ekonomický nezmysel, ale Rakúšania a Nemci na to prišli už dávno a pojem „strieborná ekonomika“ je tam nielen na komunálnej úrovni, ale aj na vládnej, dôležitým faktorom politiky i hospodárstva.
Desiatky žien rôzneho veku z Piešťan a okolia, ktoré každé dva týždne odchádzajú ako opatrovateľky na svoju „šichtu“ do Rakúska a Nemecka, rozprávajú, ako je to tam zavedené a aká starostlivosť sa tam poskytuje väčšine dôchodcov, hoci aj tým relatívne samostatným. Že na to u nás nemáme ani nikdy mať nebudeme? Prinajmenšom v Piešťanoch by sme mali začať rozmýšľať ináč. Veď práve z dôchodcov dnes žijú piešťanské kúpele, bývalý Vojenský kúpeľný ústav i Národný ústav reumatických chorôb, tiež väčšina penziónov a skoro celé tunajšie zdravotníctvo.
A čo im za to naše mesto ponúka? Nočné party „coolmanov“ odpaľujúcich nálože ako v Sýrii alebo Iraku, dlhé bezsenné noci s mučivým dunením reproduktorov tej najlepšej hudby a úžasných klaksónov kamionistov, keď letné brieždenie ohlasuje rev, nielen hudbou opitej mládeže pod oknami.
Bolo by zaujímavé zistiť, koľko kúpeľných hostí sa po takej noci rozhodlo sem prísť znovu, keď už na mienke domácich nezáleží. Toto mesto si musí čo najskôr vybrať, čím chce byť. Mestom hlučných nočných podujatí a zábavy alebo príjemným miestom oddychu, a to nielen v zime.
Nápad vytvoriť v Piešťanoch parlament seniorov možno nie je originálny, ale práve tu, kde sa odohráva úporný boj rôznych záujmových skupín o budúcnosť mesta, by sa mala konečne ozvať aj nepochybne najpočetnejšia sociálna skupina. Samotné voľby, ako sa ukázalo, asi existenčné otázky tejto väčšiny voličov riešiť nedokážu.
Seniori vraj sami nevedia, čo chcú, ako sa vyjadril jeden miestny politik, a nakoniec, čo tam po nich, nech si pozerajú seriály v telke. Ak by sa však nedávno založenému seniorskému parlamentu podarilo dohodnúť na tých najdôležitejších veciach, možno si to všimne aj niekto z tých mladých rozhnevaných mužov, nateraz plne zaujatých svojimi politickými súbojmi. Budúcnosť sa už totiž práve začala, len ktovie, či Piešťany do nej vkročili tou správnou nohou.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 29, ktoré je v predaji od 14. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava