Blížia sa voľby, nervozita poslancov je na vzostupe

  • Spravodajstvo
  • 22. marca 2017, 13:30
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Minulotýždňové piešťanské mestské zastupiteľstvo prinieslo najmä opätovné hlasovanie poslancov o obmedzeniach kompetencií primátora a konateľa bytového podniku, ale aj viaceré zvady. Kým uznesenia o výstavbe cyklochodníkov v kúpeľnom meste a opätovné hlasovanie o prinavrátení dosahu poslancov na udalosti v mestskej eseročke sa uskutočnilo v pokojnej atmosfére, téma Trnavskej vodárenskej spoločnosti (TAVOS), ktorú otvorila poslankyňa Iveta Babičová, priniesla prudké reakcie poslancov, ale aj vedenia radnice.

Hneď v úvode zastupiteľstva už po niekoľkýkrát v tomto roku vystúpila I. Babičová s návrhmi obmedzenia právomocí primátora Miloša Tamajku a ním dosadeného konateľa bytového podniku Pavla Vermeša v tejto mestskej eseročke. Snaha o obmedzenie právomocí konateľa spoločnosti, ale i primátora je dôsledok podivných zmien v nej počas uplynulých Vianoc, keď Tamajka odvolal z vedenia spoločnosti jej dlhoročnú konateľku Evu Kollárikovú a z dozornej rady Martina Cifru.

Tamajka si súčasne týmito krokmi privlastnil kompetencie valného zhromaždenia, ktoré dovtedy tvorili poslanci mestského zastupiteľstva. To sa však poslancom už od úvodu roku nepozdáva a snažia sa prostredníctvom uznesení si právomoci voči bytovému podniku prinavrátiť. Tieto ich aktivity však primátor bojkotuje nepodpísaním uznesení, čím bráni nadobudnutiu ich právoplatnosti. Na poslednej mestskej rade poslancami predkladané návrhy vo veci bytového podniku dokonca označil ako protizákonné.

Téma sa tak ocitla na zastupiteľstve v podstate už tretíkrát a poslanci tieto uznesenia opäť schválili jednohlasne. Na prehlasovanie takzvaného primátorovho veta potrebovali viac ako deväťdesiat percent hlasov. Keďže za tieto návrhy nehlasoval len viceprimátor Michal Hynek, podarilo sa im ich schváliť. A ak Tamajka s Vermešom opätovne nevymyslia nejakú obštrukciu, tieto uznesenia poslancom prinavrátia dosah na udalosti v bytovom podniku takmer rovnakým spôsobom, ako keď boli členmi valného zhromaždenia.

V ďalších bodoch rokovania zastupiteľstvo pokračovalo schvaľovaním žiadosti o príspevok z eurofondov na výstavbu cyklochodníkov. Tie by mali ísť po Ulici A. Hlinku a časti Krajinskej cesty. Plánovanú investíciu v objeme viac ako 600-tisíc eur poslanci schválili.

Rozprava sa však zdramatizovala, keď poslankyňa I. Babičová v bode Rôzne prečítala anonymný list k údajnej zlej situácii v TAVOS-e v oblasti personálnych zmien, a to najmä na právnom oddelení, ktoré vraj robí nový generálny riaditeľ.

Anonymný list sa začína vetou: „Vzhľadom k tomu, že poslanecký klub Spoločne pre Piešťany v minulosti rezignoval na kontrolu spoločnosti TAVOS, dovoľujem si vás osloviť s aktuálnou situáciou.“

Poslankyňa, ako neskôr sama pred všetkými povedala, úvod tohto listu zámerne neprečítala, aby nepôsobil ako útok na poslancov zoskupených okolo Tomáša Hudcoviča v klube s názvom Spoločne pre Piešťany (SpP). V závere svojho vystúpenia však požiadala primátora, aby ako zástupca Piešťan v tejto akciovke situáciu v zmysle anonymu preveril. Reakcia však prišla viac než búrlivá.

Najprv sa na poslankyňu osopil Tamajka, že zato, že nie je v dozornej rade TAVOS-u a nemá na jeho chod dosah, môžu práve piešťanskí poslanci, nakoľko ako impulz pre jeho odvolanie valným zhromaždením vodárenskej spoločnosti, ktoré tvoria starostovia z trnavského a piešťanského regiónu, malo byť hlasovanie piešťanského zastupiteľstva, ktoré ho chcelo z tohto postu odvolať a nahradiť poslancom Jozefom Malíkom.

Poslanec M. Cifra následne primátora upozornil na skutočnosť, že nie poslankyňa Babičová jeho odvolávanie z dozornej rady TAVOS-u iniciovala. To však vyvolalo prudkú reakciu šéfa poslaneckého klubu SpP Hudcoviča, ktorý posúvanie mikrofónu regionálnej televízie medzi poslancami Cifrom a Babičovou vyhodnotil ako dopredu naplánovaný komplot s cieľom ich poslanecké zoskupenie zdiskreditovať. Slovná prestrelka často aj s prekrikovaním vyvrcholila odchodom poslanca Malíka z rokovacej sály.

Na objasnenie si pripomeňme udalosti v TAVOS-e od doby nástupu Tamajku do čela radnice, ktoré na poslednom zastupiteľstve spôsobili takú búrlivú reakciu, a to najmä poslaneckého klubu SpP, ale aj primátora.

Na jar roku 2015 sa zjavil podobný anonym, ako minulý týždeň prečítala I. Babičová. Ten však vtedy hovoril o možnom scenári privatizácie vodární. Tamajka ako zástupca Piešťan zvolal mimoriadne valné zhromaždenie, a keďže v tej dobe mal dobré vzťahy s trnavským primátorom Petrom Bročkom, spoločnými silami vedenie TAVOS-u odvolali.

Vzájomné priateľstvo oboch primátorov však naštrbili nezhody v tom, kto nový zasadne do čela spoločnosti. TAVOS bol práve pre takéto ťahanice medzi Bročkom a Tamajkom dlhé mesiace bez riadne ustanoveného generálneho riaditeľa a vzťahy medzi rozhádanými primátormi vyústili až do vzájomného obviňovania sa z eštebáckych praktík.

Trnavský primátor následne adresoval poslancom piešťanského mestského zastupiteľstva otvorený list, v ktorom ich informoval o podľa neho Tamajkových pokútnych praktikách pri snahe dosadiť do čela vodárenskej spoločnosti svojich nominantov. Na základe tohto listu poslanci, a to najmä zoskupení pod hlavičkou SpP, iniciovali uznesenie, ktorým Tamajku zaviazali, že v rámci valného zhromaždenia TAVOS-u navrhne sám seba z dozornej rady odvolať a bude žiadať na tento post ustanoviť poslanca za SpP J. Malíka.

Tamajka však uznesenie nepodpísal, čím nenadobudlo právoplatnosť, a nato prišla pre Hudcoviča ponuka stať sa druhým viceprimátorom. A ako hneď po svojom nástupe do funkcie druhého zástupcu Hudcovič pre Piešťanský týždeň potvrdil, na odvolaní Tamajku z radiacich orgánov vodární poslanecký klub SpP už nebude trvať.

Skorumpovanie politickou funkciou však Tamajku v riadiacich orgánoch TAVOS-u nezachránilo, Bročka na jeho odchode i napriek tomu trval a na minuloročnom valnom zhromaždení spoločnosti z piešťanského primátora urobil len radového akcionára. Tým v podstate kúpeľné mesto, ako druhý najväčší akcionár tejto spoločnosti, stratilo nad ňou akúkoľvek výkonnú moc. A keďže SpP už netrvalo na menovaní Malíka ako náhradu za Tamajku, čo nám Bročka aj potvrdil, že by nomináciu Malíka presadil, tak do dozornej rady namiesto neho starostovia a primátori obcí a miest regiónu zvolili starostu Veľkých Kostolian.

Po deviatich mesiacoch Hudcovičovho „funkcionárčenia“ na piešťanskej radnici SpP pod jeho vedením už druhýkrát za toto volebné obdobie urobilo politický „kotrmelec“ a namiesto deväťmesačnej otvorenej spolupráce s vedením mesta v súčasnosti už opäť vyjadruje nedôveru k primátorovým manažérskym schopnostiam, tentoraz však nie v súvislosti s TAVOS-om, ale pri Tamajkovej snahe „samovládnutia“ v bytovom podniku spolu s jeho novým konateľom P. Vermešom.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 11, ktoré je v predaji od 21. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav