Babské recepty na nádchu a kašeľ

  • Spravodajstvo
  • 18. januára 2018, 09:22
  • Autor:Viera Dusíková

Premenlivé počasie a január bez mrazov sú ako stvorené na vznik rôznych chorôb, najmä dýchacieho ústrojenstva. Kašeľ, nádcha, zvýšená teplota a s ňou často spojená zimnica a bolesti celého tela sú signálom, že naše telo si potrebuje oddýchnuť.

Najistejšie je zájsť k lekárovi, ktorý vám predpíše lieky. Kvapky do nosa, sirupy a kvapky proti kašľu, vitamíny aj probiotiká si kúpite sami. Ľahnite si do postele a varte hektolitre čaju, dobre sa vypoťte! Choroba odíde. My sme pre vás pripravili recepty ľudového liečiteľstva, aké používali naše staré mamy. Sú osvedčené a dobré.
Čaj z bylín
Kašeľ zmierňujú antitusívne rastliny. Uvoľňujú kŕče, skvapalňujú hlien, utlmujú nervy. Čaj pripravíme z týchto bylín: šalát, lipa, tymian, slez, veronika, pamajorán, eukalyptus, pľuzgierka islandská, materina dúška, divozel – všetkého po 10 g. Šálku čaju osladenú medom pijeme trikrát denne. Deťom môžeme dať aj bylinkový sirup proti kašľu z lekárne. Do kúpeľa pridáme pár kvapiek esenciálneho olejčeka z borovice.

Pľúcnik je proti kašľu aj strate hlasu.

Zábal z masti
Ak váš kašeľ neutícha, staré mamy zvykli svojim deťom prikladať na hruď obklady s kačacím tukom. Ak nemali tuk, použili obyčajnú bravčovú masť. Dôležité je odhadnúť jej prihriatie tak, aby sme dieťatku neublížili. Urobíme to takto: Pod starú bavlnenú utierku, zloženú na obdĺžnik v šírke aj primeranej dĺžke k hrudi dieťatka, dáme mikroténové vrecúško alebo kúsok potravinárskej fólie a rovnomerne nalejeme roztopený tuk. Ak je tuk príjemne teplý, okamžite obklad priložíme na hrudník a zafixujeme obväzom alebo starým ručníkom. Treba ho upevniť aj okolo ramien, aby sa v noci nezošmykol.
Čierna reďkovka
Naše staré mamy si vo veľkej reďkovke vydlabali hlbšiu a primerane širokú jamku a do nej nasypali cukor. Po jednom dni reďkovka cukor roztopila a v jamke sa objavil sirup. Ten po lyžičkách niekoľkokrát denne dávali chorým. Sirup sa však môže pripraviť aj modernejším spôsobom. Reďkovku ošúpte a odšťavte. Zmiešajte ju s cukrom alebo s medom. Užívajte štyri až šesť lyžičiek denne.
Čierna reďkovka „vyštípe“ organizmus, sirup pomôže proti kašľu.

Propolisové maslo
Moravský bylinkár Jozef A. Zentrich tvrdil, že na problémy s prieduškami sa najlepšie v jeho praxi najlepšie osvedčilo propolisové maslo, ktoré sa však nedá kúpiť v lekárni. Treba si ho vyrobiť doma. Je to výborný prostriedok aj na pľúcne choroby. Môžeme ho užívať i vtedy, ak sa nevieme zbaviť kašľa. Jeho výroba je náročnejšia, preto nech ju vyskúšajú len trpezlivé gazdinky.
Propolisové maslo získame tak, že rozpustíme jednu veľkú kocku živočíšneho masla a pomaly doň lámeme malé kúsky propolisu, prípadne ich môžeme pridávať nastrúhané. Stále miešame, čím hmotu homogenizujeme. Potom zmes precedíme trikrát za sebou. Najprv cez sitko, potom sitko vyložíme sterilnou gázou a pri treťom cedení pridáme ešte dve ďalšie vrstvy gázy. Precedené propolisové maslo vlejeme do predhriatej nádoby, najlepšie sklenej. Trojnásobná filtrácia je potrebná, inak by sa mohlo stať, že propolis a maslo by sa od seba oddelili. Uchovávame ho v chladničke a podávame trikrát denne jednu čajovú lyžičku dospelým, deťom stačí mocca lyžička.
Čaj z lipy zmierňuje kašeľ.

Čaj na stratu hlasu
Bylinkárka Anna Kopáčová radí použiť zmes bylín – húľavník 50 g, pľúcnik 10 g, ruža šípová 10 g, nátržník 10 g, fialka 10 g, skorocel 10 g. Jednu polievkovú lyžicu byliniek zalejeme štvrť litrom vriacej vody. Lúhujeme až 45 minút. Užívame jedenkrát denne ráno nalačno, jeme až o 30 minút.
Púpavový sirup
Pri nachladnutí je vynikajúcim pomocníkom domácej gazdinej púpavový sirup. A hoci nie je čas na zber púpav, mnohí z vás ho majú doma už uverený. Pre tých, čo nevedia ako na to, ponúkame tento recept: Dvesto kvetov púpavy vložíme do väčšej nádoby, zalejeme 1,5 litrom vody, necháme 24 hodín lúhovať. Cez handričku dobre precedíme, pridáme dva umyté pokrájané citróny bez zrniečok a 1,5 kg cukru. Za stáleho miešania varíme až do zhustnutia. Ešte teplý sirup naplníme do čistých fľašiek, ktoré dobre uzavrieme a uschováme na chladnom a tmavom mieste. Sirup pomáha aj pri trávení.
Púpava je liečivá celá – od kvetu, cez listy, stonku až po koreň.

Kráľovná kuchyne
Neviete si odkašľať? Tu pomôže čaj z cibule. Ošúpeme stredne veľkú cibuľu, vložíme do hrnca s litrom vody, krátko povaríme (stačí 3 až 5 minút) a po chvíli scedíme. Aby bol takýto čaj chutný, osladíme si ho medom a dochutíme citrónom.
Cibuľový sirup si pripravíme v zaváraninovej fľaši z asi dvoch cibúľ, jedného citróna a medu. Cibuľu nakrájanú na kolieska prekladáme plátkom citróna a lyžičkou medu. Cibuľa i citrón pustia za dve-tri hodiny šťavu, ktorú získame precedením. Medecínu užívame po kávových lyžičkách aj štyrikrát denne.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav