Babičová: Firme Yzamer ste vystavili bianko šek!

  • Spravodajstvo
  • 26. septembra 2017, 11:58
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Poslankyňa Iveta Babičová mala na zastupiteľstve množstvo otázok v súvislosti s udalosťami v spoločnosti bytový podnik. Ako vedenie mesta informovala, na to, čo sa pýta, chcú poznať odpovede aj obyvatelia Piešťan, ktorí ju oslovili. Odpovede sa však nedočkala, iba urážok.

Či sú otázky, na ktoré poslankyňa chcela získať odpovede, oprávnené, necháme na posúdenie našim čitateľom.
Otázka č. 1: V zmluve na prevádzkovanie tepelného hospodárstva bytového podniku privátnou firmou Yzamer v časti „nad paušál“, ktorá nie je ohraničená maximálnou sumou, sa medzi povinnosťami dodávateľa uvádza: zabezpečenie podpory trvalého dozoru tepelne technického zariadenia, sledovanie a kontrola účinnosti (mesačný report), sledovanie a kontrola kvality dodávky tepla a teplej úžitkovej vody, sledovanie štandardov kvality (mesačný report), sledovanie spotrieb na jednotlivých tepelne technických zariadení (mesačný report), nepretržité držanie 24-hodinovej pohotovostnej služby, držanie náhradných dielov pre potreby tepelne technických zariadení. Toto všetko si bytový podnik robil sám. Mal aj časť náhradných dielov. Na túto činnosť má 11 zamestnancov odboru výroby tepla a dvoch zamestnancov s osvedčením odbornej spôsobilosti na podnikanie v tepelnej energetike, ktorí sú aj teraz v pracovnom pomere, pričom jeden vo výpovednej lehote. Prečo ste mu dali výpoveď? Čo bude s ostatnými zamestnancami odboru výroby tepla?
Otázka č. 2: Zo spoločnosti sa mali odovzdávať doklady firme Yzamer. Prečo? Bude vypočítavať cenu tepla? Prečo má cenu tepla stanovovať externá firma? Veď mesto zriadilo obchodnú spoločnosť preto, aby malo dosah na výrobu, dodávku, ale aj cenu tepla. Odsúhlasovaním plánu investícií mesto ovplyvňuje okrem iného cenu tepla. Toto sme my poslanci vykonávali na valnom zhromaždení.
Otázka č. 3: Bol už začatý proces na prevzatie tepelno-technických zariadení, keď sa už z uzatvorenej zmluvy odovzdávajú doklady odboru výroby tepla zhotoviteľovi?
Otázka č. 4: Prečo je na zmluve uvedený zástupca vo veciach technických aj „dohodár“ Janec? Bytový podnik má predsa dostatok odborne spôsobilých pracovníkov, zamestnancov na zastupovanie technických vecí v tepelnej energetike.
Otázka č. 5: Tvrdíte, že ste nakúpili za dobré ceny plyn aj elektrinu. Plyn nakúpilo bývalé vedenie za mimoriadne výhodné ceny od SPP na základe tendra. Aký tender ste robili vy?
Otázka č. 6: Mesto stráca vplyv na cenu tepla. Poslanci, ktorí niekoľko rokov odsúhlasovali výšku ceny tepla, boli o nej informovaní. Teraz sa ju dozvedia až na stránke Úradu pre reguláciu sieťových odvetví ako fakt a už to nebudeme môcť nijako ovplyvniť. Návrh ceny tepla odsúhlasuje valné zhromaždenie spoločnosti. Odsúhlasíte návrh ceny tepla, ktorý vypracuje namiesto mestskej spoločnosti zhotoviteľ ESM Yzamer?
Otázka č. 7: Prečo sa poskytujú údaje o oprávnených nákladoch bytového podniku zhotoviteľovi? Fixná zložka ceny tepla obsahuje aj dôležité údaje a náklady zo spoločnosti ako napríklad zisk, regulované náklady, nájomné, daňové odpisy tepelno-technického zariadenia a iné náklady spoločnosti. Teraz tieto údaje a náklady bytového podniku získa Yzamer na základe uzatvorenej zmluvy. Prečo?
Otázka č. 8: Podpisom zmluvy s firmou Yzamer ste im vystavili „bianko“ šek bez limitu maximálnej ceny! Prečo? 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava