Arboristi makajú: Ošetrili 350 stromov a 700 kríkov

  • Spravodajstvo
  • 9. marca 2017, 12:31
  • Autor:vd

Ulice boli ešte na niektorých miestach uspaté zimou, no pracovníci Služieb mesta Piešťany (SMP) už behali s traktormi i pílami po parku či trávnatých plochách. Tam, kde bol starý strom, ktorého konáre nebezpečne prevísali nad chodník či cestu, haluzinu odstránili, strom presvetlili, obnovili. Ešte predtým, na jeseň, však mnohé nebezpečné stromy vypílili a dvojnásobné množstvo vysadili. O starostlivosti, plánoch i aktuálnej situácii sme sa porozprávali s vedúcim Strediska zelene SMP, Petrom Tekulom.

► Koľko ľudí zo SMP sa aktuálne venuje orezu a výrubu stromov?
V súčasnom období vegetačného pokoja drevín vykonávajú naši kvalifikovaní pracovníci úpravu kríkov a výrub stromov. Aktuálne sa tejto činnosti venuje päť arboristov, ktorí zabezpečujú výrub drevín na základe právoplatných rozhodnutí. Popritom vykonávajú úpravu stromoradia na Partizánskej ulici a taktiež podľa potreby v celom meste odstraňujú suché konáre. Rezy živých konárov listnatých drevín s priemerom viac ako päť centimetrov budeme podľa potreby opäť vykonávať až vo vegetačnom období. To sa začína 1. apríla v zmysle platnej legislatívy. Úprave kríkov sa venuje sedem kvalifikovaných pracovníkov, ktorí upravili kríkové skupiny na Staničnej ulici, Ulici Andreja Hlinku, Vodárenskej ulici, v Zavretom kúte, parku za Billou, na Komenského ulici, na Krajinskej ceste, na sídliskách Juh a Nikola Teslu. Následne ich čaká posledná etapa úpravy drevín a kríkov na sídlisku Adam Trajan. Ide o zmladzovací, prípadne o presvetľovací rez.

► Aké mechanizmy pritom používajú?

Výrub stromov z dôvodu obtiažnosti zabezpečujeme vysokozdvižnou plošinou a po spracovaní odvozom konárov traktormi a taktiež zariadením ZAGO Ecogreen, ktorým štiepkujeme a likvidujeme vzniknutý bioodpad. Samozrejme, samotný výrub vykonávame profesionálnymi motorovými pílami.

► Majú pilčíci nejaké problémy?

Táto obtiažna a nebezpečná práca prináša občas problémy, s ktorými sa musíme vysporiadať. Treba si uvedomiť, že všetky výruby vykonávame počas pracovného dňa za plnej cestnej prevádzky a chodu bežného života občanov. Možno najväčším problémom je množstvo áut a parkovanie vozidiel. Mnoho vodičov je nedisciplinovaných. S vozidlami parkujú na trávnikoch, často na miestach, kde chceme vykonať výrub alebo odvoz bioodpadu. Mnohí nerešpektujú naše dočasné značenia, upozornenia a práca sa potom časovo predlžuje.

Stromy treba ošetrovať, aby nepadli ako tento v júli minulého roka.

► Koľko stromov ošetria v týchto mesiacoch a kedy asi skončia s orezmi?
Za posledné dva mesiace sme vykonali výrub 35 stromov schválených povoleniami a ošetrili sme približne 350 stromov a 700 kríkových skupín. Výruby stromov budeme podľa schválených výrubových rozhodnutí vykonávať do 31. marca. Potom budeme orezávať dreviny v zmysle platnej legislatívy. Pri tejto otázke je dôležité spomenúť, že koncom minulého roka sme vysadili 75 mladých stromov a počas roka niekoľko desiatok kríkov.

► Kde bolo treba najmasívnejšie zasiahnuť z dôvodu najväčšieho prestarnutia už nebezpečných stromov?
Na to je ťažko odpovedať jednoznačne. Odpoveď ani neexistuje. Po vizuálnom zhodnotení drevín v meste, po zhodnotení údajov v dokumentoch, ktoré máme k dispozícii vďaka inventarizácii drevín, sa odborní pracovníci v SMP zhodli v názore, že zásahy je potrebné vykonať na rôznych miestach podľa potreby. V meste sa nachádzajú stromy, ktoré je potrebné buď ošetriť, alebo, žiaľ, i odstrániť.

► Možno si mnohí ľudia neuvedomujú, že výrub je predsa štandardnou súčasťou klasickej záhradníckej práce…
Máte pravdu. My v SMP sledujeme pri správe mestskej zelene, pri údržbe stromov bezpečnosť, hygienu a generačnú výmenu stromov. Preto sme sa zamerali na všetky časti nášho mesta a postupne dreviny ošetrujeme. Výruby vykonávame tam, kde je ohrozená bezpečnosť občanov a kde by mohlo prísť k poškodeniu ich majetku. Taktiež je potrebné robiť zásahy v mestskom parku, čo je veľmi nepopulárne, no, verte nám, veľmi dôležité. Park bol vždy pýchou Piešťan a chceme ho zachovať aj pre nasledujúce generácie. Obnova parku je nevyhnutná. Ak máme v meste 11 300 drevín, je veľmi ťažké určiť, kde začať skôr, ale ak máme dobrú koncepciu a cieľ, všetko sa dá.

► Vyskytujú sa v Piešťanoch nejaké závažnejšie choroby stromov?
V našom meste sme za posledné obdobie nezaznamenali žiadne vážnejšie choroby stromov, kde by bolo vidno masívne odumieranie jedincov. Tradične postrekmi bojujeme proti ploskáčikovi pagaštanovému, ktorého poškodzovanie je vidieť na listoch pagaštanov. Robili sa postreky katalpy a javora proti múčnatke a voškám.

► Ako je to s výsadbou drevín do budúcnosti a s náhradnou výsadbou?

Jednoznačne sa zasadzujeme, že každý výrub dreviny musí byť podmienený novou výsadbou. Už v povolení a rozhodnutí o výrube drevín je vždy stanovená náhradná výsadba, ktorá musí byť dodržaná a je kompetentnými orgánmi kontrolovaná. Je veľmi dôležité, aby sme našich občanov skutkami presvedčili, že každý výrub je nahradený novou výsadbou. Iba takto presvedčíme ľudí, že naším cieľom nie je bezhlavý výrub, ale cieľavedomá obnova drevín, generačná výmena a zachovanie zelene v našom meste. Stanovenú náhradnú výsadbu orgánom ochrany prírody zabezpečujeme z produkcie našej záhrady v „Kanade“, kde máme dopestované kríky, a nákupom stromov od záhradníckych firiem. Už som spomenul, že sme odstránili 35 chorých nebezpečných stromov a vysadili sme 75 stromčekov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 9, ktoré je v predaji od 7. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín