ANKETA: Čo so vzniknutou situáciou?

  • Spravodajstvo
  • 23. augusta 2017, 13:35
  • Autor:pror

Aké opatrenia ako člen dozornej rady Bytového podniku Piešťany prijmete na odstránenie nezákonnosti v spoločnosti pri správe bytových domov, ktorá trvá už takmer osem mesiacov?

Andrej Klapica:
Konateľa sme na zasadnutí dozornej rady (DR) upozornili na skutočnosť, že v niektorých inštitúciách je ešte stále vedená ako zodpovedná alebo kontaktná osoba bývalá konateľka, čo je v rozpore so skutočnosťou. Na základe zápisnice zo zasadnutia DR mal byť o tomto nezákonnom stave informovaný primátor, respektíve valné zhromaždenie.
Nie som si istý, či sa tak stalo, a preto som sa, spolu s poslancom Kristekom, rozhodol zaslať primátorovi, konateľovi a všetkým poslancom list, v ktorom boli uvedené jednotlivé nedostatky, porušovanie stanov a Obchodného zákonníka. V liste zároveň primátora vyzývame, aby do 14 dní zjednal nápravu a urobil také kroky, aby viackrát k porušovaniu zákona neprichádzalo.
Ak k náprave nepríde, vzdávame sa členstva v DR. Členovia DR sú zodpovední voči poslancom, ale aj voči občanom kontrolovať kroky, ktoré vykonáva konateľ a vedenie Bytového podniku Piešťany. V niektorých prípadoch už išlo o také závažné porušenie stanov a Obchodného zákonníka, že nebola iná cesta, ako oficiálne vyzvať primátora o riešenie danej situácie.
Z hlavných porušení stanov a nedostatkov spomeniem napríklad prerozdelenie zisku bez predošlého podania informácie a následne chýbajúceho vyjadrenia sa dozornej rady alebo nepredložený plán investícií na rok 2017, keď pritom vieme, že vedenie bytového podniku plánuje robiť nejaké investície. A to je už koniec mesiaca august! Pritom práve za minulý rok spoločnosť dosiahla najväčší zisk za posledných päť rokov.
Koľko zo zisku pôjde mestu? Kde skončili ostatné peniaze? Na čo budú použité? O tomto všetkom by mala byť DR informovaná a mala by sa k tomu vyjadriť a dať svoje stanovisko valnému zhromaždeniu. Ale o všetkom bolo rozhodnuté medzi dvomi ľuďmi (konateľ a valné zhromaždenie), a to sa skôr podobá na utajovanie informácií ako na priehľadné vedenie.
Tiež treba spomenúť, že vedenie nerieši problémy s vyúčtovaním v niektorých bytových domoch. Toto všetko sú skutočnosti, na ktoré už bolo potrebné reagovať inou formou ako len zápisnice z dozorných rád.
Matúš Kromholc:
Ďakujem za informáciu o neaktuálnosti zoznamu. Viac ma však ťaží nastolená situácia, z ktorej som veľmi znepokojený – neodovzdané dokumenty ako účtovná uzávierka a plán investícií.
Napriek prehreškom ako nedostatočne pripravené materiály na zasadnutia dozorných rád som počítal s tým, že nástupom riaditeľa Bytového podniku Piešťany bude aktuálny pán Vermeš (dočasný konateľ) odvolaný. K tomu sa pán primátor Tamajka aj na zastupiteľstve verejným prísľubom zaviazal, no k tomu kroku ešte neprišlo.
Verím však, že je to dočasné riešenie vzhľadom na problematický účtovný záver roka. Očakávam od konateľa vysvetlenie a nápravu.
Peter Tremboš:
Vzdal som sa postu v dozornej rade práve z dôvodu takéhoto neplnenia si zákonných povinností konateľa spoločnosti, ako aj z jeho aktivít, s ktorými som sa nedokázal stotožniť. Tiež aj z dôvodu hrubého porušovania stanov bytového podniku jeho konateľom Pavlom Vermešom.
Denis Kristek:
Nezákonný stav, na ktorý upozorňujete, je, bohužiaľ, len ďalším zo série porušovaní príslušných zákonov a vlastných stanov, na ktoré ako člen dozornej rady (DR) bytového podniku upozorňujem. Reakciou na tieto prešľapy je list adresovaný primátorovi mesta, v ktorom ho spolu s kolegom Klapicom o všetkom informujeme a žiadame o okamžité zjednanie nápravy.
Upozorňujeme najmä na závažné a opakované porušovania stanov a Obchodného zákonníka vo vzťahu k DR a k efektívnemu fungovaniu spoločnosti. Uznesenia a návrhy členov DR sa neplnili, pri rozhodovaní o dôležitých záležitostiach sme nemali dostatočne pripravené materiály, aby sme zodpovedne zaujali stanovisko.
Ako volený zástupca občanov sa musím správať zodpovedne. Ide tu predsa o verejný majetok. Verím, že primátor ako jediný člen valného zhromaždenia a zodpovedný za celkové dianie v spoločnosti prijme adekvátne opatrenia na nápravu súčasného stavu aj v zmysle jeho verejných prisľúbení. Pokiaľ sa stav nezmení, odstupujem z funkcie člena DR.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava