Ako sa pripraviť na príchod dospelej mačky

  • Spravodajstvo
  • 22. marca 2014, 17:12
  • Autor:ip

Chcete si zaobstarať domáceho štvornohého miláčika? Piešťanský týždeň spoločne s veterinárom Miroslavom Bernátom z ambulancie AB-VET pripravil sériu článkov o psoch, mačkách a exotických zvieratách. V siedmej časti sa dozviete, na čo si treba dať pozor pri spolužití v domácnosti s dospelou mačkou.

Pred príchodom zvieraťa do nového domova musí mať majiteľ zabezpečené a pripravené viaceré veci. Pri mačkách sa nezaobíde bez záchodu, samozrejme, vhodného kŕmenia a mačacieho domčeka a škrabadla. Dospelé mačky môžu mať s prechodom do nového bydliska problémy.

„Záleží, či mačky sú socializované, teda boli v kontakte s človekom, či žili vovnútri, vonku a od akého majiteľa pochádzajú. U dospelých je problém, ak žili voľne a neprichádzali často do styku s človekom. Potom, ak mačku chcete socializovať do vnútorného prostredia, je to ťažké a chce to viac trpezlivosti. Sú to zvieratá, ktoré sa o seba vedia postarať, sú samostatné a vedia prežiť aj bez pomoci človeka,“ povedal M. Bernát.Veterinár radí, aby si neskúsení chovatelia brali domov mačiatka, lepšie sa totiž prispôsobujú podmienkam a režimu domácnosti. Dospelá mačka, ktorá z rôznych príčin zmení majiteľa, no bola vždy vovnútri, by tiež nemala mať veľké problémy prispôsobiť sa novému bývaniu. Človek takúto mačku spozná podľa správania, nie je agresívna, je prítulná a nechá sa pohladiť. Nereaguje stresovo na prítomnosť človeka.

Pokiaľ si ľudia zoberú mačku do domácnosti, je vhodné navštíviť veterinára a absolvovať s ňou vstupnú prehliadku a poradiť sa o zdravotnom stave, výžive a správaní.

„Je dobré mačku zavrieť dovnútra, aby si zvykla na nový domov, pretože toto zviera má tendenciu sa vracať do pôvodného prostredia. V novom ju treba naučiť na krmivo, aby si zvykla na prostredie. Kastrácia je tiež namieste u mačiek, ale aj u kocúrov. Predídeme tak nežiaducemu rozmnožovaniu, zdravotným problémom, ale zabezpečíme aj prevenciu zranení. Keďže mačky v ruji často strácajú ostražitosť, práve v tomto období dochádza často k zraneniam, autoúrazom a bitkám, ktoré často končia fatálne. Ak chceme mať mačičku alebo kocúra dlhšie ako tri roky, odporúčam kastrovať. Inak sa treba pripraviť na bitky, zranenia a, samozrejme, na mačiatka,“ doplnil M. Bernát.

Samotný operačný zákrok mačky znášajú veľmi dobre a v priebehu jedného dňa po kastrácii sa pohybujú bez obmedzení. Po zákroku je vhodné podávať krmivo pre kastrované mačky, ktoré zabráni nadmernému priberaniu a skracuje rekonvalescenciu po zákroku. Veľa majiteľov sa pýta na zmenu správania, prípadne možnú agresivitu po zákroku. Nemusia mať obavy, keďže k takýmto zmenám nedochádza, mačky sú pokojnejšie a prítulnejšie. Potvrdzujú to aj skúsenosti veterinárov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 18. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 26. apríla. Tento deň je Svetovým dňom dierkovej fotografie a Svetovým dňom duševného vlastníctva. Meniny má Jaroslava.
  • 26.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 26. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava