Aj obrnený transportér je dôkazom, že Chirosan je lídrom na Slovensku

  • Spravodajstvo
  • 22. marca 2014, 16:19
  • Autor:vd

Chirosan Vrbové – jeho prednosťou je presnosť a absolútna spoľahlivosť. Jeho víziou je ostať na špičke Slovenska a obstáť vo svetovej konkurencii.

Jeho doménou je úprava všetkých druhov vozidiel na záchranky, hasičské i policajné autá, vozidlá na prepravu krvných derivátov, ale aj pohrebné či väzenské autá. Možno niektorých z vás už viezli z operačnej sály na zdravotníckych nosidlách s podvozkom. Aj tie vyrábajú v spoločnosti Chirosan. Počas vojenskej misie v Kosove slovenská posádka obrneného Tatrapanu, ktorý upravovali vo Vrbovom, nabehla na mínu. Na vozidle odtrhlo prednú nápravu, vojakom sa však nič nestalo. A vraj kvalita sa na Slovensku nenosí. Omyl!

V mobilných poľných nemocniciach, laboratóriách či v chirurgických ambulanciách pre humánnu pomoc, ktoré sa vyrábajú v Chirosane, nachádzajú útočište, zdravie aj pomoc tisícky ľudí zo Slovenska, Ukrajiny, Ruska, Bieloruska, Vietnamu či Ekvádoru. Mobilné pracoviská Chirosanu využívajú aj v rámci rôznych misií v Brazílii, na Cypre, v Eritrei, Etiópii, Iraku, Afganistane, Bulharsku a vo Východnom Timore. To všetko dokážu zlaté slovenské ručičky. Kto by povedal, že ich nájdeme v bielo-modrej budove na Sadovej ulici vo Vrbovom?
V portfóliu spoločnosti sú aj poľné mobilné nemocnice a laboratóriá.
   

Okrem úpravy vozidiel vykonávajú šikulky v Chirosane aj servis. Veľký dôraz tu kladú aj na špeciálne úpravy lietadiel, vrtuľníkov a vojenských špeciálov na zdravotnícke účely. Z dielne Chirosanu je napríklad vojenské lietadlo Antonov An-26, ktoré Vrbovčania upravovali priamo v Kuchyni. Nevarili ani nepiekli ho. Kuchyňa je vojenské letisko pri Malackách.

Pracovníci tejto firmy vykonávajú i servis všeobecnej zdravotníckej techniky so zameraním na sterilizáciu, dentálnu techniku, operačné stoly či svietidlá.

Konateľ spoločnosti Chirosan Peter Bernát s obľubou hovorieva svojim montérom a servisným pracovníkom: „Robte tak, aby ste sa v záchranke, keď ju budete potrebovať vy, cítili bezpečne!“ Jeho chlapi sa tohto hesla držia. „Vykonali sme aj prestavbu bojového vozidla pechoty a tiež Tatrapanu, čo je šesťkolesový obrnený transportér. Práve toto bojové vozidlo nabehlo na spomínanú mínu v Kosove. To, že sa vtedy posádke Tatrapanu nič nestalo, považujem za najlepší dôkaz kvality našej práce,“ pochválil precíznosť svojich kolegov konateľ.
Konateľ spoločnosti Peter Bernát kladie dôraz na kvalitu a vysokú profesionalitu.
   

Spoločnosť Chirosan Vrbové je držiteľom siedmich certifikátov a osvedčení kvality. Vznikla v roku 2000 v Piešťanoch, o rok sa Chirosan odsťahoval do nadštandardných výrobných a prevádzkových priestorov vo Vrbovom. Do sídla firmy, ktorá susedí so základnou školou, každé ráno o siedmej hodine prichádza 38 kmeňových zamestnancov a desať majstrov živnostníkov. Pracujú päť dní v týždni, osem hodín. Svoju odovzdanosť práci dokazujú niekedy i nasadením počas dní pracovného voľna v duchu hesla: Sme tu pre zákazníka. Ovládajú asi všetko, čo od chlapa očakáva montérska a servisná firma. Vedia brúsiť, zvárať, rezať, frézovať, montovať, píliť, osádzať, testovať, kalibrovať, natierať, lakovať, a keď je treba, aj šiť. „Hoci Chirosan má zdanlivo dosť pracovníkov, potrebovali by sme ďalších sedem až desať zamestnancov do kancelárie aj do dielní. Hľadáme ľudí, ktorí sa neboja práce. Pretože takých, čo päť dní robia a po náročnom víkende prežitom na zábave si urobia modrý pondelok, nepotrebujeme,“ zdôraznil P. Bernát.
Špecifické súčiastky si v Chirosane vyrábajú sami.
   

Každý náš produkt je výsledkom a zrkadlom práce celého tímu, teda vedúcich pracovníkov, technológov, kontrolórov, skladníkov, účtovníkov, administratívy, a v neposlednom a v prvom rade kvalitných výrobných a výkonných pracovníkov.

Filozofiu a obchodnú stratégiu tejto spoločnosti formuluje vysoká profesionalita, dôslednosť a špecifickosť, ktorá sa prejavuje aj v ponúkaných službách. Veľký dôraz kladú aj na špeciálne úpravy iných dopravných prostriedkov, ako napríklad lietadiel, vrtuľníkov a vojenských špeciálov na zdravotnícke účely.
 
Dobrých zváračov si vážia.
   

Ak vám teda napríklad v nemocnici odmerajú tlak krvi alebo zisťujú, či dobre počujete, je pravdepodobné, že meradlá certifikovali práve v Chirosane. Túto prácu vykonáva špecialista v dielni, ktorá pripomína raj domácich majstrov. Opísať množstvo nástrojov, prístrojov, drôtikov, káblikov, náradia i náčinia je z pohľadu novinárky nemožné. O niečo jasnejšia nám je situácia v zváračskej dielni, kde muž s prilbou na hlave spája bodovými zvarmi kovovú konštrukciu. Iskry tu lietajú ako z vianočnej prskavky.
Úprava interiéru.

V montážnej hale nachádzame päť bielych vozidiel rôznej veľkosti. Mladí i o niečo starší pracovníci frézujú, strihajú presné kúsky plechu, osádzajú formované plasty do záchraniek. Každá je iná. Každá má svoje špecifiká. „Minulý týždeň som odviezol jedno sanitné vozidlo, ktoré sme vyrábali pre Zamed Komárno do Strediska záchrannej služby Nesvady. Záchranky si rád odšoférujem, aj takýmto spôsobom ich vyskúšam osobne,“ priznal sa P. Bernát. Konateľ Chirosanu sa týždenne zapojí do jedného až dvoch verejných obstarávaní. Každodenne vyhľadáva obchodné príležitosti, aby získal objednávky. „Sú roky, keď sme upravili aj päťdesiat záchraniek ročne, inokedy ich bolo len desať. Každým rokom je situácia iná. Tým, že sme napríklad pre Slovensko vyrobili poľnú nemocnicu, je naša krajina vybavená, a tak sa orientujeme na zahraničie. V krátkom čase odlietam do Vietnamu, pretože tamojšia vláda prejavila záujem o poľnú nemocnicu,“ informoval nás P. Bernát. A pridal vtipný príbeh s vietnamským tlmočníkom, ktorý, hoci poznal bežnú slovenčinu, nevyznal sa v medicínskych výrazoch a slovko röntgen si potom vysvetľovali rukami aj nohami. „Odvtedy som pri výbere tlmočníkov opatrný. Najviac dôverujem vlastnej partnerke, ktorá výborne ovláda anglickú a nemeckú špecifickú odbornú terminológiu. Jej kvality oceňujem najmä v záverečných fázach rokovaní, keď potrebujem, aby tlmočila doslovne a simultánne. Pretože veľa tlmočníkov prekladá len obsah, čo pri obchodných rokovaniach, keď hustne atmosféra, nestačí,“ zdôraznil svoje dlhoročné osobné skúsenosti konateľ Chirosanu.
 
Spoločnosť Chirosan pôsobí vo Vrbovom od roku 2001.
   

P. Bernát precestoval množstvo krajín a navštívil nemocničné zariadenia na rôznych kontinentoch so snahou získať prácu pre svojich zamestnancov. Ale vždy sa rád vracia domov za svojimi a medzi svojich.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 18. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín