Ad: Piešťanci nechcú správy z Trnavy, hľadajú Čechov na streche

  • Spravodajstvo
  • 5. apríla 2013, 11:22
  • Autor:hajdy

Reakcia na článok o strate signálu českého DVB-T multiplexu 1 (ČT 1, ČT 2, ČT 4, ČT 24) z PT č. 9/2013:

Tí, ktorí v Piešťanoch a okolí stratili signál českého multiplexu 1 na 33 kanáli, sa môžu pokúsiť naladiť signál z vysielačov: Jeseník – Praděd (36. kanál), Brno – Kojál (29. kanál), Frýdek-Místek – Lysá hora + Ostrava – Hošťálkovice (54. kanál). Na niektorých miestach v Piešťanoch a okolí je prijímaný najmä vysielač Jeseník – Praděd (36. kanál), ale aj Brno – Kojál (29. kanál).
V prípade, že nie je možné zachytiť tento signál, je potrebné pokúsiť sa prijímať „problematický“ 33. kanál a voči nežiaducemu (vertikálnemu) signálu z Trnavy umiestniť horizontálne polarizovanú anténu na strechách v Piešťanoch za strojovňami výťahov, vetrákmi, komínmi, atikami, výklenkami alebo na opačnú stranu sedlovej (šikmej) strechy, aby anténa bola v „tieni“ voči nežiaducemu signálu z Trnavy. A je potrebné skúšať smerovať anténu do rôznych smerov – konkrétne v smere na tieto vysielače vysielajúce na 33. kanáli: Jihlava – Javořice, Valašské Klobouky – Ploštiny a Zlín -Tlustá hora.
Na príjem sú najvhodnejšie dlhšie smerové kanálové antény s kanálovým predzosilňovačom (v prípade rušenia je potrebné predzosilňovač vybrať z anténnej krabičky a nahradiť ho symetrizačným členom, tým pádom sa už nepoužíva adaptér do elektrickej siete a nahradí sa obyčajnou anténnou koncovkou – konektorom (75 Ohm) do televízora alebo set-top boxu). Širokopásmové antény (sitá) so širokopásmovými predzosilňovačmi v anténnej krabičke nie sú veľmi vhodné na príjem, lebo zosilňujú aj GSM pásmo a vzniká rušenie (najmä v blízkosti GSM vysielačov mobilných operátorov). Pre zlepšenie príjmu je možné použiť namiesto jednej antény aj 2, 4, 6… antén vedľa seba, resp. nad sebou, pre väčší zisk.
V Piešťanoch a okolí je možné pokúsiť sa aj o naladenie českého multiplexu 4 z vysielačov: Brno – Jihlavská (46. kanál), Brno – Barvičova (46. kanál, vertikálna polarizácia), Hodonín – Kapánsko (46. kanál), Olomouc – Slavonín (44. kanál) – signál
z Olomouca je prijímaný na niektorých miestach v Piešťanoch a v okolí. Všetky české DVB-T vysielače v okolí hraníc majú horizontálnu polarizáciu antény okrem Brno – Barvičova (46. kanál).
Zoznamy DVB-T vysielačov sú na týchto stránkach:
http://www.power.szm.sk/
http://www.power.szm.sk/TV_ hrana.xls
http://www.digitalnitelevize.cz/ informace/dvb-t/vysilaci-sit-1.html
http://www.digitalnitelevize.cz/ informace/dvb-t/vysilaci-sit-2.html
http://www.digitalnitelevize.cz/ informace/dvb-t/vysilaci-sit-3.html
http://www.digitalnitelevize.cz/ informace/dvb-t/vysilaci-sit-4.html
O tejto informácii sa dozviete v aktuálnom vydaní Piešťanského týždňa.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava