A. Beták: Kontrolovať parkovacie lístky ma bavilo

  • Spravodajstvo
  • 14. júna 2017, 08:07
  • Autor:am

Takmer každý Piešťanec pred niekoľkými rokmi vedel, že ak si na platenom parkovisku nezakúpi lístok, nájde si za stieračom „pozdrav“ od pána Antona Betáka. Kontrolovať vodičov v typickej modrej uniforme bolo totiž počas piatich rokov jeho náplňou práce, ktorú vykonával svedomito a s láskou. A tým si medzi obyvateľmi vytvoril mnoho priaznivcov.

Anton Beták chodil do Piešťan do „meštianky“, našiel si tu manželku a už vyše 50 rokov v kúpeľnom meste žije. Spočiatku pracoval v Hydrostave, neskôr desaťročie strávil ako zamestnanec súkromnej bezpečnostnej služby. Najväčšmi však v pamäti Piešťancov rezonuje jeho práca pre služby mesta, keď denne okrem nedele kontroloval zakúpené parkovacie lístky na platených plochách. „Skrátka, bavilo ma to,“ povedal so šibalským úsmevom A. Beták. „On je rád v spoločnosti, medzi ľuďmi,“ prezradila na pána s typickou modrou čiapkou jeho manželka Štefánia.

Všade budil rešpekt


Vodiči boli na kontrolu lístkov zvyknutí, preto si na ich kúpu dávali dobrý pozor. „Mali dosť veľký rešpekt voči mojej uniforme a vedeli, že kde sa objavím, tam skontrolujem lístky aj karty. Automaticky si ich kupovali,“ zaspomínal na minulé časy A. Beták. Najčastejšie sa obyvateľom nechcelo platiť parkovné na Poštovej, Winterovej ulici či pri hoteli Eden. „Mysleli si, že to je hotelové parkovisko, a musel som ich presviedčať, že to patrí mestu,“ prezradil bývalý kontrolór.

Nezodpovední šoféri vymýšľali najrôznejšie výhovorky, aby ospravedlnili to, keď si lístok nekúpili. Jeden argument však A. Beták počúval najčastejšie. „Prosím vás, ja som tu len päť minút,“ so smiechom si zaspomínal, no poznamenal, že i tak si potom vodiči lístky utekali kúpiť. Čudovali sa tiež, ako rýchlo sa dokázal presúvať z jedného parkoviska na druhé, pritom chodil výlučne pešo. Kontroloval pritom aj automaty, ktoré v prípade nefunkčnosti ihneď nahlasoval technikovi, a ten ich prišiel dať do poriadku.

Známa uniforma a čiapka vzbudzovala u vodičov rešpekt.

Starý, ale jarý


So zlými ľuďmi sa veľmi nestretával. „Videli, že som starší a mám pravdu,“ skonštatoval A. Beták, ktorý so sebou vždy nosil blok, do ktorého si zapísal evidenčné číslo aj čas, keď vodiča pristihol. To potom zaniesol na služby mesta a odtiaľ to šlo na mestskú políciu. Mal dokonca svojich fanúšikov, ktorí sa s ním chceli vyfotografovať. „Aj malé deti hovorili – aha, ujo policajt ide. A prečo je taký starý?“ zaspomínal si s úsmevom na svoje pekné životné obdobie.

Chce slúžiť znova


Ku koncu roka 2015 služby mesta ukončili pracovný pomer s A. Betákom pre nedostatok financií a efektivity. „Teraz, keď je pokazený automat, nikto ho neskontroluje,“ skonštatoval kontrolór, ktorý aj v súčasnosti pri návšteve centra Piešťan zo zvedavosti či zvyku nazrie na palubnú dosku, či má vodič parkovné zaplatené. „Pozriem, a polovička nemá,“ pousmial sa A. Beták. Jeho prácu teraz oficiálne robia mestskí policajti, a kým v Trnave len na túto konkrétnu činnosť majú vyčlenených niekoľko príslušníčok, v Piešťanoch ju policajti vykonávajú v rámci bežnej služby.

Mesto plánuje rozšíriť spoplatnené parkovacie zóny, a tak sa kontrola dodržiavania ešte sťaží. Ak by sa vedenie mesta rozhodlo vytvoriť v mestskej polícii špeciálne pracovné pozície len na kontrolovanie parkovného, A. Beták by si určite podal žiadosť o prijatie. „Chýba mi to,“ dodal bývalý kontrolór, ktorý nechce robiť bežného mestského policajta, ale len sa vrátiť k svojmu obľúbenému kontrolovaniu parkovacích lístkov a kariet.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 13. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava