Základné školy sú schopné prijať zapísané deti

  • Mladí dnes / Školy
  • 13. apríla 2016, 10:30
  • Autor:am

Budúci žiaci majú v Piešťanoch zápis na povinnú školskú dochádzku za sebou. V piatok 1. a v sobotu 2. apríla uspelo v školách, zriadených mestom, dovedna 275 detí. Rozdiely medzi počtami budúcich prvákov v jednotlivých školách sú markantné.

V minulom roku do prvého ročníka zapísali 274 detí, teraz o jedno viac. Diametrálne odlišné sú však konkrétne údaje zo škôl. Najviac detí sa prihlásilo na Základnú školu Mojmírova. „Zapísali sme 93 detí. Zriaďovateľa požiadame o otvorenie štyroch tried, personálne aj kapacitne ich zvládneme. Ak nám mesto povolí iba tri triedy, prednosť dostanú žiaci z nášho školského obvodu a tí, ktorí u nás už majú starších súrodencov,“ informoval Rudolf Kollár, riaditeľ školy.

Až 85 detí by rado navštevovalo Základnú školu Brezová. Rovnako ako na Mojmírovej ulici plánujú otvoriť štyri triedy. „Záujem detí o štúdium na škole hodnotíme pozitívne. Na štyri prvé triedy máme dostatočné kapacity, uspokojíme záujem všetkých zapísaných detí,“ uviedla riaditeľka Bronislava Fačkovcová.

Mierne sklamanie zažili na Základnej škole Holubyho, kde privítali 35 žiakov. „Počítali sme s väčším počtom detí zapísaných do prvého ročníka. Mestský úrad rozhodne, koľko tried sa otvorí, chceme dve. Máme dostatočné kapacity, personálne aj technické,“ povedala Elena Kubániová, zástupkyňa riaditeľa. V prípade zriadenia len jednej triedy budú postupovať podľa rajonizácie, prípadne zavážia súrodenci už navštevujúci školu.

O dvoch prvákov menej zapísali na Základnej škole M. R. Štefánika, do uzávierky zástupcovia inštitúcie stanovisko Piešťanskému týždňu nezaslali.

„Zapísali sme 31 žiakov, štyria majú odklad a dvaja budú navštevovať školu v cudzine. Otvárame jednu triedu, v prípade záujmu môžeme aj ďalšiu,“
hovorí Gizela Talačová, riaditeľka Základnej školy F. E. Scherera. Na zápis sa škola každoročne pripravuje a zainteresovaní sú aj starší žiaci. Pre budúcich prvákov pripravili darčeky a vítali ich vo veselých maskách.

Rodičia sa o kladnom či zápornom vyjadrení riaditeľov dozvedia do 15. júna. „V zmysle zákona je najvyšší počet žiakov v triede prvého ročníka základnej školy 22 žiakov,“ informovala Eva Bereczová, hovorkyňa mesta Piešťany. Počet sa môže navýšiť najviac o tri deti v prípade, že žiak zmení adresu trvalého pobytu, pribudne dieťa opakujúce ročník, prípadne má školák povolenú povinnú školskú dochádzku v zahraničí. Každoročne takmer 25 detí odloží nástup do školy, výsledné počty sa i teraz ešte určite zmenia.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel