Štúrove a Hollého rétorické Drahovce už po ôsmy raz

  • Mladí dnes / Školy
  • 9. mája 2017, 15:21
  • Autor:mr

V Základnej škole v Drahovciach sa v piatok 5. mája uskutočnil už ôsmy ročník krajského kola súťaže s názvom Štúrove a Hollého rétorické Drahovce.

„Rétorické zápolenie školákov z celého Trnavského kraja poskytuje dôkaz o tom, aké dôležité a potrebné je pre formovanie osobnosti vzdelaného mladého človeka vlastné vyjadrovanie svojich myšlienok, prerozprávanie prečítaného textu, rozvoj fantázie a predstavivosti, v neposlednom rade vyjadrenie vlastných, ale i reprodukovaných myšlienok svojimi slovami,“ uviedla pedagogička Miroslava Rojková.

V priestoroch školskej knižnice sa zišli najlepší detskí rozprávači základných škôl Trnavského kraja. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prvú tvorili žiaci štvrtého až šiesteho ročníka, ktorí mali za úlohu zreprodukovať úryvok textu a potom ho dotvoriť podľa vlastnej fantázie. V druhej kategórii súťažili žiaci siedmeho až deviateho ročníka v dvoch kolách. „V prvom mali súťažiaci prerozprávať text na tému, ktorú si vybrali, v druhom kole prednášali vopred pripravený text. Ich výkony hodnotila trojčlenná porota,“ skonštatovala M. Rojková. Víťazi – Emma Halmešová zo ZŠ Koperníkova Hlohovec a Matúš Bena zo ZŠ na Námestí Slovenského učeného tovarišstva v Trnave – budú reprezentovať kraj v celoslovenskej súťaži vo Zvolene.

„Kultivované  rečnícke  prejavy súťažiacich boli dôkazom toho, že deti majú bohatú slovnú zásobu, vedia využívať jazykové prostriedky, ich prednes je dôstojný a kultivovaný, vedia sa obratne vyjadrovať v materinskom jazyku. Veľmi si ceníme, že naše pozvanie prijali dve slovenské spisovateľky Viera Valachovičová Ryšavá a Marina Mesárošová. Príjemne strávené dopoludnie sme ukončili ich očakávanou autogramiádou,“ dodala organizátorka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 9. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava