Študenti z Vrbového obhajovali ekologické projekty

  • Mladí dnes / Školy
  • 18. mája 2016, 13:09
  • Autor:am

Separovať odpad, šetriť vodu či energie študentom z Gymnázia J. B. Magina vo Vrbovom nerobí problém. V rámci ekologického programu sa dva roky snažili zmeniť svoje prostredie k lepšiemu a v stredu 11. mája svoje aktivity obhajovali pred vyslankyňou organizácie Zelená škola. V najbližších týždňoch sa rozhodne, či škola uspela a certifikát Zelenej školy napokon získa.

Kolégium vytvorené z aktívnych študentov zapojených do programu pripravilo na „deň D“ výzdobu, nechýbali ani dôležité myšlienky projektu. Vyznačili ich v symbole zvolenej tematiky – kvapke vody. Výnimočná udalosť si žiadala prípravu, pred svojich spolužiakov i zástupkyňu organizácie Janu Martinovú predstúpili tí najvýrečnejší. Zrealizované projekty, medzi ktorými nechýbala výmena osvetlenia, splachovačov na toaletách či tvorba energie pomocou rozloženia vodíka, si žiaci sami odprezentovali.

A následne spravili vyslankyni exkurziu, kde jej predstavili novinky v zariadení, upozornenia na dverách pre ostatných študentov, ale aj farebné nástenky plné dôležitých informácií o skvalitňovaní životného prostredia. Napokon si spolu i podebatovali, pochválili sa, že vďaka nim klesla spotreba vody v škole o 15 percent. „Prišla som zhodnotiť, ako funguje a pokračuje proces. O udelení titulu však nebudem rozhodovať sama, ale spolu s radou Zelenej školy, tvorenou 20-30 ľuďmi z prostredia programu. Dôležité pri posudzovaní je, ako škola aplikovala metodiku siedmich krokov, znamená to, ako funguje kolégium, ako sa im darilo, či informujú komunitu. Veľmi dôležitá je tiež participácia, teda to, aké slovo majú žiaci pri aktivitách,“ vyjadrila sa J. Martinová.

Koordinátorka projektu Mária Oravcová hodnotí program pozitívne nielen pre úsporu energií, ale i pre rozvoj mladých ľudí: „Pomáhali pri akciách, prezentáciách, stálo ich to i voľný čas. Naučili sa rešpektovať sa navzájom, pracovať v skupine. Niekedy som bola prekvapená, aké nápady stvorili.“ Maturantov už v kolégiu nahrádzajú prváci, spoločne sa tešia aj na ďalšiu tému. „Predbežne sme sa rozhodli zveľadiť si okolie. Chceli by sme zazeleniť školu,“ prezradila M. Oravcová.

Aké dojmy zanechali aktívni študenti a učitelia vo vyslankyni Zelenej školy, sa nám nepodarilo zistiť. „Žiaľ, nemôžem to povedať. Musím sa tváriť neutrálne,“ dodala s humorom J. Martinová.

Výsledok však bude známy už koncom júna, v prípade, že škola uspeje, certifikát si prevezme v jeseni.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 17. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav