Rakovičania medzi najlepšími na Flora Cup-e

  • Mladí dnes / Školy
  • 25. mája 2018, 07:11
  • Autor:Zuzana Bučková

Niekoľko týždňov pred súťažou v aranžovaní kvetov Flora Cup, ktorá sa každoročne koná počas medzinárodnej výstavy kvetov Flóra Bratislava, sa v Strednej odbornej škole Rakovice začali pripravovať šikovní žiaci – aranžéri a ich učitelia.

Na začiatku tvorivého procesu je inšpirácia, ktorú treba pretaviť do reálneho aranžmánu. Každý súťažiaci sa snaží dôsledným tréningom dosiahnuť dokonalosť a zaujať porotcov nielen výsledným stvárnením témy, ale aj technikou spracovania. Základom úspechu je netradičný, originálny nápad. Veľakrát zaujme jednoduchý a finančne nenáročný efekt. Moderný je nielen minimalizmus, zaujať môže aj odvážna „prepchatosť“.
Tohtoročnými súťažnými témami bolo vytvoriť kyticu zo sezónnych kvetov, závesnú dekoráciu a zosadzovanú nádobu. Všetky aranžmány mali byť použiteľné ako dekorácia moderného kvetinového výkladu predajne, čiže v jednotnom štýle.

Janka Kabátová počas súťaže.

Žiaci SOŠ Rakovice každoročne dosahujú výborné výsledky, čo je v nemalej miere aj zásluhou pedagógov – majstrov odborného výcviku. Tohto ročníka súťaže Flora Cup, ktorá sa uskutočnila 3. mája, sa zúčastnili tri žiačky školy: prváčka Dominika Oboňová, tretiačka Janka Kabátová a žiačka nadstavbového štúdia Terézia Heltková. Celkové tretie miesto v kategórii florista – junior získala J. Kabátová, pričom v dvoch súťažných témach dosiahla najvyšší počet bodov.
Svoje odborné zručnosti si zmeral aj pedagóg Patrik Komár, ktorý obsadil prvé miesto a stal sa absolútnym víťazom súťaže v kategórii florista – senior. Takéto výsledky sú motiváciou aj pre ostatných študentov a zároveň zárukou vysokej kvality odbornej prípravy žiakov.
Patrik Komár počas súťaže.

Pozornosť návštevníkov pri prehliadke výstavy pútala aj expozícia SOŠ Rakovice, ktorá sa niesla v duchu súčasných trendov. Pri aranžovaní sa uprednostňujú prírodné materiály z rastlín, ktoré si dokážeme vypestovať, dekoratívne pôsobia trávy, konáre, mach, trvalky, letničky na rez. Exotické rastliny vo výzdobe ustupujú. Výsledný efekt pôsobí ľahko, vzdušne, prirodzene.
Jar je pre floristov obdobím usilovnej práce, keďže majú pri tvorbe k dispozícii mnoho živého materiálu a môžu naplno využiť svoju fantáziu. Ani žiaci SOŠ Rakovice nezaháľajú a pripravili množstvo aranžmánov, ktoré mohli obdivovať a tiež si zakúpiť návštevníci kvetinového rínku v Trnave na Trojičnom námestí v piatok 11. mája počas podujatia Májový kvet.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel