Prváci: Čakajú ich školské dobrodružstvá i kopa novôt

  • Mladí dnes / Školy
  • 5. septembra 2016, 14:09
  • Autor:am/pror/vd

Po prvýkrát prišli do školy bez veľkých tašiek, ale s veľkou odvahou. Prváci. Jedni ustráchaní, iní usmiati. V očiach očakávanie, v rukách zatiaľ ešte pevné stisky rúk mamy či otca. Aké to bolo prvý raz? Zapamätajú si všetci, aj tí, ktorých sme navštívili počas ich školskej premiéry v Základnej škole na Holubyho ulici v Piešťanoch, v obciach Podolie i Lúka.

ZŠ Holubyho: Otvorili dve triedy


V novom školskom roku na ZŠ Holubyho otvorili dva prvé ročníky. „Deti vyzerajú byť v pohode, možno sa niektorí časom ukážu ako experti, ale poradíme si. Prvý deň boli ešte trošku vyplašení, ale spolupracovali, komunikovali, takže myslím, že nebude problém,“ povedala triedna učiteľka 1. A Helena Zemánková. S plačom sa, našťastie, nestretla. „Deti už sú väčšinou dobre pripravené. Ak by plakali, dá sa to vyriešiť hrou, prípadne prítomnosťou rodiča,“ uviedla učiteľka.Priznáva, že privyknúť si navzájom so žiakmi je náročné. „Oni si musia zvyknúť na mňa a ja na nich. Každé dieťa je individuálne, chce to čas. Minimálne prvý týždeň je zoznamovací,“ porozprávala nová „mama“ prváčikov. Počas prvého školského týždňa budú deti sedieť v laviciach len na troch vyučovacích hodinách, napíšu si prvé čiary a oboznámia sa s pravidlami a fungovaním školy. Nájde sa i čas na hranie.Príchod nových detí je pre triedneho učiteľa podľa H. Zemánkovej určite zaujímavý: „Samozrejme, je mi aj smutno za starou triedou. No život ide ďalej. Toto by mala byť moja posledná trieda, potom už pôjdem do dôchodku.“ Nových žiakov prišiel pozdraviť aj riaditeľ školy Vilém Vrba, nezabudol však ani na ostatných elévov. „Všetci si prajeme, aby naši prváčikovia úspešne a s výbornými výsledkami ukončili svoj prvý školský rok a aby sa deviataci úspešne podľa svojich predstáv a schopností umiestnili na stredné školy,“ dodal na záver riaditeľ.

Privítanie prváčikov v sále kultúrneho domu.

Podolie: Výučba písma po novom

V Podolí začali školský rok v miestnom kultúrnom dome privítaním prváčikov a spevom pedagogického zboru. Pre všetkých žiakov pripravili aj novinky. Zrekonštruovali sociálne zariadenia v telocvični, podlahu v jedálni a do vyučovania zaradili aj inováciu v písaní. „Označili sme to slovom POJEM, pričom ‘J‘ znamená jazyky. A nie len tie cudzie ale hlavne materinský. Pedagógovia už ukončili kurzy, a tak môžeme u prvákov začať s novinkou v slovenských školách s tipom písma comenia script. Pri tomto spôsobe písania nie je potrebné jednotlivé písmenka v slove napájať. Uľahčí to písanie ľavákom ale aj dyslektikom,“ vysvetlila riaditeľka základnej školy Janka Schreiberová.

Po dlhých rokoch trápenia sa s menším počtom školákov sa im podarilo otvoriť dve prvácke triedy a v tomto školskom roku na miestnu základnú školu nastupuje rekordných 31 malých prváčikov. Triedne učiteľky si ich po jednom privítali na pódiu v sále kultúrneho domu a obdarovali malými darčekmi.

Drobci do svojho nového medzníka v detskom živote vykročili s úsmevom a odhodlane, slzy v očiach bolo vidieť len u niektorých rodičov. 

Lúka: Do školy s úsmevom aj so slzami

Lúka: Do školy s úsmevom aj so slzami


Prvýkrát do školy vykračovali v sprievode rodičov dvadsať detí z Lúky, Hrádku, Modrovej, Novej i Starej Lehoty a Modrovky – mierili do ZŠ na Lúku. Na prvom poschodí, kde bol slávnostný program a privítanie ich na lavičku usádzala ich triedna učiteľka Adriana Šútovská. Niektorí prváci sa usmievali ako slniečka, iní boli stuhnutí ako nanuky, ďalší uplakaní ako aktuálna septembrová obloha.
Mračná na chvíľu rozohnali o pár rokov starší školáci, ktorí si nacvičili program a v ľudových odevoch sa pustili do spevu i žatevných prác  a dožinkovej slávnosti. Po kultúrnom programe, príhovoroch riaditeľky Adriany Holániovej, starostu obce Vladimíra Vörösa a kňaza Petra Cibiru sa prváčikovia v sprievode rodičov vybrali za svojou učiteľkou do nádherne vyzdobenej triedy. V rúčkach stískali podarúnok od starostu, plnú igelitku drobností do školy i na zábavu. „Ja sa do školy teším veľmi, budem sem dochádzať autobusom z Modrovej, ale ešte sa to musím naučiť,“ povedal nám Dušanko Vrbenský. Filipko Gajdošík z Lúky sa tešil na školské ihrisko: „Zahrám si tam futbal. Rád sa aj bicyklujem.“ V bielej blúzočke a tmavej sukničke vyparádená prišla na Lúku do školy prváčka zo Starej Lehoty, Miška Gripová. Ďalšia parádnica ako so zúbkami ako notami na bubon – bum, prázdna – sa na nás milo usmievala Kristínka Zimányi z Lúky. Slzičky si potajme utierala Kristínka Valášková, jej rodičia jej však boli naporúdzi a posielali jej povzbudzujúce pohľady. V triede, kde si všetci posadali, ich čakajú dramatické okamihy – veselé  spoznávania spolužiakov, písmen či číslic. Prajeme im veselé školské časy. A nielen im.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav