Posledná večera nemusí byť o chlebe a víne

  • Mladí dnes / Školy
  • 1. marca 2018, 09:20
  • Autor:Viera Dusíková

Prví absolventi odboru cukrár kuchár zo 4. C triedy Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Piešťanoch pripravili v závere svojho štúdia svojim učiteľkám, majsterkám i rodičom slávnostnú „Poslednú večeru na Mojmírke“.

Vyberané jedlá, ktoré sami navarili, nielenže dobre vyzerali, ale aj fantasticky chutili. Boli to lahôdky, s ktorými bodovali aj na slovenských či medzinárodných gastronomických súťažiach. Jedlá podávali ich spolužiaci – servírky a čašníci.
Stoly boli slávnostne prestreté, štýlovo upravené, na snehobielych obrusoch v bielych čajníkoch biele a ružové tulipány, uprostred nazberaná stuha vo farbe popola z ruže – pripomínajúca šaty hlavnej hrdinky filmu Vtáky v tŕní. Každé jedlo – predkrm, polievku, hlavný chod či múčnik – študenti odprezentovali a povedali, z akých surovín a akým postupom ho pripravili.
Na „Poslednej večeri na Mojmírke“ tiekli aj slzičky, keď najaktívnejšia reprezentantka školy Medea Hubinská ďakovala prítomným za starostlivosť, vedomosti i prípravu do života. Študentov, na oplátku, pochválila riaditeľka školy Anna Zálešáková, ktorá vyzdvihla súdržnosť triedy aj jej štvorročné úspechy: „Súdržnosť tejto triedy sa prejavila už v prvom ročníku, keď uskutočnila zbierku na pomoc spolužiakovi, ktorý požiarom prišiel o strechu nad hlavou a osobné veci. V druhom ročníku celá trieda s hrdosťou pripravovala 130 závinov pri príležitosti 130. výročia našej školy.“
Riaditeľka tiež vymenovala celý rad úspechov piešťanských cukrárov a kuchárov, ktorí reprezentovali školu na medzinárodnej súťaži Európa, na Žilinskej gastronomickej jeseni, na akcii Podporme remeslá v Trenčíne, na súťaži Danubius Gastro Cup alebo na súťaži vo varení Skills Slovakia. Azda najviac ocenení za ostatné roky získala Medea Hubinská, no úspešné boli tiež Nikola Urbanová, Viktória Slováková, Vanessa Csámpaiová či Jakub Červienka.

Jedlá podávali na slávnostne prestreté stoly učiteľom, majstrom a rodičom.

V každom ročníku boli žiaci tejto triedy súčasťou prípravy a realizácie vianočnej výstavy – naposledy vytvorili nezabudnuteľný medovníkový advent, múčniky nielen na Vianoce a studenú kuchyňu. Počas slávnostnej večere žiaci premietali fotografie aj videá z ich pôsobenia na škole. Boli tam typické študentské fotky, zachytené momenty ich zdanlivo bezstarostného života, ale tiež pôsobivé snímky z raňajok v tráve, ktoré si sami cukrári aj kuchári pripravili štýlom otvorenej hodiny.
Žiakov viedli k majstrovstvu Miroslava Varhániková, Mária Práznovská, Jozef Masaryk, Anna Urbanová a Anna Hauserová. Z ich úspechov sa tešila triedna učiteľka Alena Sestrienková, ktorej sa podarilo vybudovať počas štyroch rokov zomknutý kolektív, kde panuje heslo: jeden za všetkých, všetci za jedného!
„Treba pripomenúť, že niektorí žiaci z tohto odboru vykonávajú odborný výcvik aj na pracoviskách zamestnávateľov pod vedením vyškolených inštruktorov. Žiaci získavajú návyky z reálnej praxe, čo im veľmi pomôže pri uplatňovaní sa na trhu práce,“ dodala vedúca majsteriek školy Jana Hašková.

RECEPT: Terina z kuracích pečienok
Suroviny: 1 strednú cibuľu, 3 strúčiky cesnaku, 1 kg kuracích pečienok, 1 lyžičku sójovej omáčky, lístky čerstvého tymianu podľa chuti (prípadne sušeného), 200 ml smotany na šľahanie, 1 maslo (125 g), olivový olej, soľ, mleté čierne korenie
Terina z kuracích pečienok.

Postup: Na oleji opečieme nadrobno nakrájanú cibuľu a po chvíli pridáme pretlačený cesnak. Pečienky umyjeme, očistíme a osušíme. Spolu s cibuľou ich dusíme asi 10 minút, kým pečienky nie sú hotové a voda odparená. Následne ich ochutíme sójovou omáčkou a dobre premiešame. Pred koncom pridáme lístky tymianu a 100 ml smotany. Na záver ochutíme soľou a čerstvo pomletým korením. Potom spoločne so zmäknutým maslom a zvyšnou smotanou rozmixujeme. Pripravenú zmes vložíme do formy na srnčí chrbát vystlanej fóliou a odložíme na noc do chladničky. Stuhnutú a vychladenú terinu servírujeme s brusnicami a bagetou pokrájanou na plátky.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek