Poéziu a prózu recitovali školáci z celého okresu

  • Mladí dnes / Školy
  • 20. apríla 2018, 08:17
  • Autor:vd

Našťastie, ešte stále sú deti, ktoré milujú čítanie i recitovanie. Aj preto, že sú k tomu vedení učiteľmi či rodičmi, sa interpretovanie naučeného literárneho textu pre mnohé z nich stane koníčkom. Ba možno z nich budú aj herci či budúci spisovatelia a novinári.

Aj k tomuto vedie myšlienka recitačnej súťaže Hollého pamätník. Okresné kolo sa konalo v utorok 10. a v stredu 11. apríla v Centre voľného času Ahoj v Piešťanoch.
V úvode súťaže privítal žiakov základných škôl, ich zástupcov z radov rodičov a učiteľov riaditeľ CVČ Miroslav Petráš. Oboznámil ich s osobnosťou, dielom i životom básnika, národného buditeľa, prekladateľa, jediného významného poeta píšuceho bernolákovčinou, ktorý žil a pôsobil aj v neďalekej obci Madunice ako farár. Tam je inštalovaná i pamätná tabuľa s jeho podobizňou.
V objekte je v súčasnosti zriadená pamätná izba Jána Hollého, ktorá prostredníctvom dokumentov, fotografií, reprodukcií, rukopisov a dobových artefaktov sprítomňuje atmosféru doby. Ján Hollý výrazne vstúpil do slovenskej kultúry na začiatku 19. storočia. Preložil Vergíliovu Aeneidu, ktorá ho inšpirovala k napísaniu veľkolepého eposu Svatopluk. Medzi ďalšie jeho diela patria eposy Cyrilometodiáda a Sláv. Známe sú aj jeho Selanky, ódy a príležitostné básne.
Školáci, najlepší recitátori, súťažili v prednese poézie i prózy dva dni. Rozdelili ich podľa veku do troch kategórií. A pretože išlo o okresnú súťaž, o úspech v nej bojovali nielen zástupcovia z Piešťan a Vrbového, ale aj z okolitých obcí.

Výsledky – poézia:


1. kategória – 1. miesto: Nina Kollárová (ZŠ Krakovany), 2. miesto: Branislav Piovarči (Cirkevná spojená škola), 3. miesto: Samuel Šiška (ZŠ Mojmírova)
2. kategória – 1. miesto: Olívia Kučerová (ZŠ Mojmírova), 2. miesto: Nely Bohmová (ZŠ Školská, Vrbové), 3. miesto: Zoja Trojanová (ZŠ Brezová)
3. kategória – 1. miesto: nebolo udelené, 2. miesto: Dominika Hrebíková (ZŠ Mojmírova), 3. miesto: Laura Masaryková (ZŠ Banka)

Výsledky – próza:


1. kategória – 1. miesto: Maxim Beňo (ZŠ Banka), 2. miesto: Eliška Hrebíková (ZŠ Mojmírova), Filip Bazala (ZŠ Drahovce), 3. miesto: Zora Krupová (CSŠ), Hana Rybanská (ZŠ F. E. Scherera)
2. kategória – 1. miesto: Tamara Krupová (CSŠ), 2. miesto: Lea Chromiaková (ZŠ Brezová), Samuel Rybanský (Gymnázium P. de Coubertina), 3. miesto: David Ivan Zifčák (ZŠ Školská, Vrbové), Damián Frajšták (ZŠ Komenského, Vrbové)
3. kategória – 1. miesto: Matúš Mjartan (ZŠ Holubyho), 2. miesto Katarína Mitterová (ZŠ Komenského, Vrbové), 3. miesto: nebolo udelené

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek