Mladí by mali počúvať svoje srdce

  • Mladí dnes / Školy
  • 31. januára 2018, 10:16
  • Autor:am

Termíny podávania prihlášok na stredné školy sa blížia. Do 20. februára by sa mládež mala prihlásiť na talentové skúšky, do 10. apríla podať prihlášky na ostatné školy.

K tomu, aby sa mohli budúci stredoškoláci rozhodnúť, kam ich nohy budú najbližšie štyri či päť rokov nosiť, im pomôžu aj dni otvorených dverí. Nazrieť tak môžu priamo do „kuchyne“ konkrétnej vzdelávacej inštitúcie.
Budúci stredoškoláci by v prvom rade mali ísť za tým, čo ich baví. „Nie vždy má žiak v tomto podporu. Našťastie, sú i také prípady, keď je šikovný a mohol by ísť na akúkoľvek školu, ale aj tak si ide za svojím snom. Sám si vyberie to, čo by chcel robiť. To je najlepšia cesta,“ priblížil pedagóg Martin Jankech.
Ak ešte dieťa nevie, čo chce, vhodné je spolu s ním školy navštíviť a zistiť možnosti, prípadne sa opýtať učiteľov a ľudí, s ktorými prichádza do kontaktu. „Najlepšie je rozprávať sa o tom. Čím viac informácií rodič a dieťa počuje, tým lepšie,“ uviedol M. Jankech. V súčasnosti je možné deti testovať v oblastiach záujmu. Navštíviť môžu aj úrad práce.
Výbornou cestou pri rozhodovaní sú i dni otvorených dverí. Každá škola sa vtedy snaží odprezentovať, rodičia sa môžu pozhovárať s pedagógmi a žiaci vidia už zabehnutých študentov vo vyučovacom procese.
Zisťujú, či ich oslovia priestory, ale aj celková atmosféra školy. V prípade odborných škôl sa žiaci oboznámia i s výslednými produktmi a majú tak lepšiu predstavu o tom, čo sa na danej škole môžu naučiť tvoriť. Vo väčšine prípadov si počas dňa otvorených dverí dokonca môžu praktickú výučbu na vlastnej koži vyskúšať.
Niekedy je však dobré navštíviť školu i „nepripravenú“, a teda mimo dňa otvorených dverí. Podľa toho vie rodič aj žiak, ako sa na danej škole správajú v bežný pracovný deň a či sú ochotní sa im v takejto situácii venovať.
Ak žiak zistí, že výber nebol dobrý a škola ho nebaví, nič nie je stratené a má možnosť prestúpiť. Buď vykoná rozdielové skúšky a bude pokračovať v ročníku, alebo začne odznova, teda od prvého ročníka. Ako však pedagóg M. Jankech spomína, stáva sa i to, že žiak si „odchodí“ povinnú školskú dochádzku, no potom zmúdrie a vyučí sa napríklad za automechanika a založí si vlastné podnikanie.
Najlepšie však je, ak rodičia skutočne svoje deti počúvajú a nechajú ich ísť za svojím snom. Či už z nich budú kuchári, čašníci, kvetinári, hotelieri či elektromechanici, dôležité je, aby v živote boli šťastní.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf