Maturant zo SPŠE vyrobil a naprogramoval robota, zvíťazil!

  • Mladí dnes / Školy
  • 10. mája 2017, 08:57
  • Autor:jd

V Bratislave na Fakulte elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity sa konala tradičná robotická súťaž s názvom ISTROBOT. Tentoraz v nej súťažili pretekári v šiestich kategóriách. Žiakov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej (SPŠE) v Piešťanoch zaujímala najviac kategória Freestyle. V nej bojoval Marek Lörinc, žiak 4. C triedy. Svojho robota, s ktorým napokon zvíťazil, vyrobil aj naprogramoval úplne sám.

V kategórii Freestyle súťaženie spočívalo v prezentovaní a predvádzaní robota okoloidúcim návštevníkom, ktorí prejavili záujem. Medzi nimi sa inkognito vyskytovali aj členovia poroty, ktorí na záver určovali poradie, respektíve určili troch finalistov, ktorí potom prezentovali pred celým auditóriom v aule.

V prvej časti prezentovania si M. Lörinc počínal veľmi dobre. Mal zaujímavého robota, ktorý dokázal zrealizovať niekoľko činností: chodil po čiare, meral vzdialenosti k prekážkam, meral napätie napájacích batérií, encoderom meral vzdialenosti prejdené jednotlivými kolesami, dokázal si zapamätať sériu pohybov, ktoré s ním urobila obsluhujúca osoba, a potom ich zopakovať. Namerané parametre a veličiny robot zobrazoval na štvorriadkovom displeji. Robot mal na sebe namontované štvorservové rameno. Pohyb ramena a aj celého robota sa dal ovládať bezdrôtovo pomocou štandardného mobilu. Pomocou kamery na robotovi bolo možné riadiť jeho pohyb – robot chodil v presne danej vzdialenosti od červenej tenisovej rakety, dopredu aj dozadu. Čerešničkou na torte bol program chodenia po čiare. Ak ste mu do cesty položili prekážku, zaregistroval ju, odložil ju bokom a pokračoval ďalej.

Na základe úspešnej prvej časti prezentácie Marek postúpil do užšieho kola pred auditórium. Tu exceloval. Presvedčil hlavne tým, že na robotovi všetko pracovalo a celého ho vyrobil vlastnými rukami. Vytvoril návrh schém, výrobu a osadenie dosiek, originálne natáčanie kolies, vyrobil vlastný programu pre AVR Atmega 16 mikrokontrolér. Zaslúžene získal prvé miesto.

Marek realizoval svoju prácu v robotickom krúžku SPŠE Piešťany pod vedením Jozefa Dragulu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 18, ktoré je v predaji od 9. mája.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín