„Gympel“ a „hotelka“ lídrami vo vzdelávaní

  • Mladí dnes / Školy
  • 12. apríla 2018, 08:10
  • Autor:Jozef Vojčiniak

Inštitút INEKO po roku opäť hodnotil kvalitu slovenských základných i stredných škôl. Prísnemu oku neunikli ani piešťanské školy. Ako obstáli v štatistikách?

Gymnázium Pierra de Coubertina skončilo medzi 178 slovenskými gymnáziami na výbornom 23. mieste. V rámci hodnotenia stredných odborných škôl v celoslovenskom rebríčku sa umiestnila Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera na veľmi dobrej 60. pozícii z 361 hodnotených škôl.
Za ňou až v druhej stovke nasleduje Stredná odborná škola záhradnícka na Brezovej ulici a tesne ju stíha o šesť priečok nižšie na 216. mieste Stredná priemyselná škola elektrotechnická, pričom obe sídlia v jednom objekte.
Spomedzi piešťanských základných škôl sa v celoslovenskom meradle najlepšie umiestnila ZŠ Brezová na 68. pozícii. Nasleduje na 125. mieste Cirkevná spojená škola a za ňou na 274. pozícii ZŠ Mojmírova. INEKO za školský rok 2016/2017 hodnotil 689 základných škôl.
Pri základných školách zohľadnil výsledky celonárodných testov v 5. a 9. ročníku (Testovanie 5, Testovanie 9) a mimoriadne výsledky žiakov vo vybraných súťažiach. Pri gymnáziách a stredných odborných školách tvorili základ hodnotenia výsledky externej časti a písomná forma internej časti maturít, mimoriadne výsledky žiakov a nezamestnanosť absolventov.
Podľa INEKO školy s najlepšími výsledkami navštevujú žiaci, ktorí dosahujú výborné výsledky v celonárodných testoch, sú úspešní v olympiádach a medzinárodných projektoch a v prípade stredných odborných škôl si po ich skončení ľahko nájdu prácu. Naopak, školy s najhoršími výsledkami dosahujú nízku úspešnosť v celonárodných testoch, olympiád ani medzinárodných projektov sa nezúčastňujú a ich absolventi končia často na úradoch práce.
INEKO (Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy) je mimovládna nezisková organizácia, ktorá podporuje ekonomické a sociálne reformy s cieľom odstraňovať prekážky dlhodobého pozitívneho vývoja slovenskej ekonomiky a spoločnosti.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel