Budúcim žiakom ukázali zákutia školy

  • Mladí dnes / Školy
  • 14. decembra 2016, 14:38
  • Autor:am

Deň otvorených dverí na Strednej odbornej škole záhradníckej v Piešťanoch prilákal záujemcov, budúcich študentov a ich rodičov. Vo štvrtok 8. decembra si prezreli vianočne vyzdobené priestory školy, učebne, skleníky i internát.

Záujemcovia o štúdium na záhradníckej škole prichádzali do budovy na Brezovej ulici už od deviatej hodiny ráno. Vo vestibule ich čakali študenti s výstavou prác, odtiaľ ich postupne previedli všetkými zástavkami. Na prezentácii sa dozvedeli informácie o škole, hneď vo vedľajšej učebni ich zasa čakala riaditeľka školy Eva Stručková. „Pozvali sme žiakov ôsmych a deviatych ročníkov, teda tých, ktorí sa už začínajú rozhodovať kam po škole. Ukázali sme im práce študentov na floristike, v sadovníckej tvorbe, projektovanie záhrad v počítačovej tvorbe, ukážky prác, kreslenia,“ prezradila riaditeľka.

Budúcim záhradníkom, ale aj rodičom, ktorí si prišli školu prezrieť bez ratolestí, odpovedala na mnoho otázok, napríklad i na možnosť pokračovania v štúdiu na vysokej škole. Záujemcovia sa dozvedeli, že vzdelávať sa v odbore môžu aj po maturite v Nitre, ale aj na Morave. Riaditeľka informovala i o novinkách, ktoré školu čakajú od budúceho školského roka: „Otvárame nový študijný odbor záhradný dizajn, ktorý sa bude do hĺbky venovať práve floristike a sadovníckej tvorbe a prepájaniu vnútra s vonkajškom, ozdravovaním prostredia pre príjemnú prácu. V zamestnaní trávime mnoho hodín a chceme sa tam aj dobre cítiť. V nových interiéroch sa už budujú rôzne vertikálne kvetinové stĺpy a moderné technológie umožňujú robiť tento záhradný dizajn. Naším cieľom je mať absolventa, ktorý by sa v tomto smere mohol uplatniť.“

Podľa E. Stručkovej majú záhradníci dobrú možnosť uplatniť sa na trhu, pretože počas štúdia dostanú základy viacerých oblastí, ktoré potom môžu individuálne rozvíjať. Pracovať môžu i v záhradnom centre, kde dokážu zákazníkom poradiť.

Po rozhovore s riaditeľkou sa záujemcovia presunuli do miestnosti, kde študenti kreslili a projektovali záhrady. Jeden z nich nám objasnil, čo na to používa: „V programe sa dá navrhnúť celá záhrada od stavieb až po rastliny. V pôdoryse sa spraví základ a ten sa neskôr dá premietnuť do 3D pohľadu. Rastliny si vyberáme z databázy.“

Odtiaľ už nadšenci smerovali na miesto, kde študentov učia praktickým zručnostiam, nazreli i do skleníkov. Tam sa mohli pokochať rôznymi dopestovanými druhmi a farbami rastlín. Čo sa však týka budúcich stredoškolákov, výber svojej alma mater by mali dobre zvážiť. „Treba si nájsť školu, ktorá človeka baví. To sa potom ľahko študuje,“ dodala E. Stručková.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 13. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela