Životné jubileum oslávila výstavou

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 13. júla 2017, 08:52
  • Autor:am

Známa piešťanská výtvarníčka a galeristka Naďa Mikolášiková-Ábelová v pondelok 3. júla oslávila životné jubileum, 75 rokov. V ten istý deň za sprievodu mnohých gratulantov otvorila v Zrkadlovej sieni Domu umenia Piešťany svoju jedinečnú výstavu nesúcu názov Recykel 4.

Kurátorského slova výstavy sa na slávnostnej vernisáži zhostil riaditeľ Balneologického múzea Imricha Wintera, Vladimír Krupa. „Pre tvorbu Nade Mikolášikovej sú typické kombinácie maľby a rôznych zaujímavých predmetov. A to od drobných detailov, súčastí artefaktov z čias dávno minulých až po predmety, ktoré zakomponúva do svojich malieb, vyznačujúcich sa originalitou, harmóniou pastelových farieb a ľahkosťou, ale i takých, ktoré človeka nútia zamyslieť sa nad životom, minulosťou i prítomnosťou,“ prezradil kurátor.

Výstava vznikla na podnet výtvarníčkinej mladšej dcéry Viktórie. „Som šťastná, že prišli mnohí, dokonca i takí, od ktorých som to neočakávala,“ povedala na margo výstavy výtvarníčka, ktorá 9. júna 1990 otvorila prvú súkromnú galériu v Piešťanoch. Výstava nesie názov Recykel najmä preto, že umelkyňa predlžuje život predmetom, ktoré by pravdepodobne skončili v šrote. „Celý život som pracovala v priemysle alebo navštevovala rôzne priemyselné prevádzky. Objekty a stroje sú mi teda blízke a zanechalo to vo mne hlboké stopy,“ vysvetlila výtvarníčka zdroj svojej inšpirácie. Aby mohla tvoriť, kupuje pritom len farbu, štetce, riedidlá a všetky ostatné suroviny pochádzajú „z domu“.

Výstava, ktorá je prierezom staršej tvorby i noviniek, je prístupná do 13. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj