Yaro M. Kupčo vystavuje snímky v Bruseli

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 7. septembra 2016, 14:47
  • Autor:Mestská knižnica Piešťany

Piešťanský fotograf Yaro M. Kupčo je od osemnástich rokov na vozíku. Napriek nepriazni osudu nezúfa. So svojím fotoaparátom cestuje po celom svete. Zážitky si nenecháva len pre seba. Má za sebou mnoho výstav a ďalšie pripravuje. Od 13. júla do polovice septembra je v sídle Európskeho sociálneho a hospodárskeho výboru v Bruseli inštalovaná jedna z jeho výstav fotografií s názvom V pote tváre budeš dorábať chlieb. O nej, ale aj o ďalších záujmoch tohto aktívneho človeka sme sa pozhovárali.

► Zúčastnili ste sa otvorenia výstavy vašich fotografií v Bruseli. Ako to tam prebiehalo?
Bolo to veľmi fajn. Ja vždy hovorím, že v Piešťanoch mávam na vernisáži rekord okolo 150 ľudí, ale tam bolo okolo 300, z toho asi 50 Slovákov. Boli tam ľudia, ktorí sa na akciu prišli stretnúť, pozhovárať a pozrieť si výstavu. Bolo to pre mňa veľmi príjemné. Výstava sa koná na šiestom poschodí budovy Európskeho sociálneho a hospodárskeho výboru, kde je obrovský vstupný priestor. Denne tade prechádza veľmi veľa ľudí. Výstavu otváral viceprezident Európskeho sociálneho a hospodárskeho výboru Goncalo Lobo Xavier z Portugalska, za Slovensko mal pekný príhovor Ľuboš Blaha, predseda výboru NR SR pre európske záležitosti, prihovoril sa aj veľvyslanec Peter Javorčík, stály predstaviteľ SR pri Európskej únii. Zo slovenských europoslancov nebol nikto.

► Poznali ste na vernisáži niekoho?

Zažil som na nej príjemné stretnutia. Napríklad už pred otvorením výstavy ma čakal jeden pán vo vestibule budovy, aby sa so mnou zoznámil, potom hore si podrobne študoval obrazy, čítal si môj životopis, veľa so mnou komunikoval. A teraz mi poslal aj veľmi dlhý e-mail. V Bruseli som bol s jednou kamarátkou z Piešťan, ale pochádza z Markušoviec od Spišskej Novej Vsi. Na vernisáži medzi hosťami zbadala svoju spolužiačku zo základnej školy z dedinky Olša, kde je asi 20 domov. Nevideli sa vyše 30 rokov. Je to úžasné, že z dvoch malých dediniek pánubohu za chrbtom sa stretnú práve v Bruseli v prestížnej európskej inštitúcii. Ďalšie nečakané stretnutie som zažil, keď som sa išiel prejsť do parku. Čakám pri semafore a prišiel za mnou taký mladý chalan na bicykli v okuliaroch a hneď: „Ahoj, Jaro, čo robíš v Bruseli?“ A to bol Piešťanec Tomáš Werner, ktorý vydal knihu fotografií o svojom psíkovi. V Bruseli je mnoho križovatiek so semaformi a na jednej z nich sa stretli dvaja Piešťanci!

Snímky piešťanského fotografa si môžu v Bruseli pozrieť do polovice septembra.


► Na čom teraz pracujete?
Priznám sa, že sa naháňam a žijem naplno. Pripravujem viacero výstav: jedna bude v Luxembursku, štyri v Japonsku a dve v Číne. Je to dosť náročné. Do Japonska ma volajú na otvorenie, ale nemám na to peniaze. Hoci ma to veľmi láka, je mnoho vecí, ktoré by som tam rád fotil. Zatiaľ je to otvorené. Už som v tejto krajine vystavoval pred dvomi rokmi a Japonci chcú v tom pokračovať.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 6. septembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín