Vystavujú šperky a farebné obrazy

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 9. marca 2017, 12:36
  • Autor:am

Nielen dámy si minulý týždeň prišli v Dome umenia Piešťany na svoje. V tamojšej galérii sa totiž vo štvrtok 2. marca uskutočnila slávnostná vernisáž výstavy s názvom Štruktúry šperku. Striebro vo vitrínach a farby na plátnach prilákali desiatky milovníkov kultúry.

Návštevníci obdivovali mnoho farebných obrazov. „Je to prierez tvorby od mojich začiatkov, keď diela boli súčasťou diplomovej práce. Môžete vidieť, že sa radikálne zmenila farebnosť,“ na úvod povedala autorka malieb Stanislava Habšudová.

Obrazy sú rozdelené do sekcií. „Je tam pohľad na krajinu z výšky, geografické mapy. Ďalšou časťou sú šperky. Učila som päť rokov v Kremnici na umeleckej škole, kde študenti vytvárali prekrásne šperky. Fotila som si ich a tým, že boli zo striebra alebo mosadze, leskli sa a v ich odraze som hľadala svoje vnútro. Pretransformovala som to do farebnosti. Milujem klásť farebné škvrny vedľa seba bez toho, aby som rozmýšľala. Jednoducho ich kombinujem, vrstvím,“ skonštatovala autorka, ktorá by bola najradšej, ak by na prvom mieste mohla tvoriť. „Do obrazov dávam svoju dušu, emócie, pocity. Hovorievam, že keby obrazy mali ústa, každý jeden by vyrozprával môj príbeh,“ dodala na záver výtvarníčka.

Prierez ôsmich rokov tvorby autorky šperkov Marty Filovej mohli návštevníci vidieť vo vysvietených vitrínach. „Vystavené sú náhrdelníky, náramky, náušnice, opasky. Doma mám však ešte klobúk zo striebra a perál, štátny znak, dokonca aj erb rodnej obce,“ uviedla M. Filová. Technike výroby šperkov zo striebra, ktorého už spotrebovala kilometre, sa začala venovať aj preto, aby odľahčila doplnila svoju prácu – strojné inžinierstvo – niečím pekným.

„Mám toľko fantázie, že keby som bola ako indická bohyňa s ôsmimi rukami, mala by som čo robiť. Bola som obdarená obrovskou fantáziou a som za ňu nesmierne vďačná,“ skonštatovala umelkyňa. Pripomína, že keď sa človek pozrie na jej výtvory, mal by v nich vidieť pestrosť krojov kraja, z ktorého pochádza. „Pochádzam z Malženíc a tým, že ma obklopovala paleta krásnych krojov, výšiviek a podobne, no presťahovala som sa do Žiliny, prijala som kultúru drotárstva, ale pretavila som to do ornamentov a ľubivých krojov, v ktorých som vyrastala,“ prezradila autorka, ktorej šperky nosí aj mnoho prvých dám sveta, pretože deväť rokov tvorila pre prezidentskú kanceláriu.

Výstavu Štruktúry šperku si môžete prezrieť v galérii Domu umenia do 31. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava