Výstavou si zaspomínali na leteckú históriu v Piešťanoch

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 8. decembra 2016, 08:36
  • Autor:am

Vila dr. Lisku, priestor patriaci pod Balneologické múzeum v Piešťanoch, sa stala centrom výstavy zachytávajúcej históriu najznámejšej a najúspešnejšej jednotky slovenských vzdušných zbraní. Vo štvrtok 24. novembra tam slávnostnou vernisážou predstavili spomienky na Letku 13.

Kurátor výstavy Letka 13 – najúspešnejšia slovenská stíhacia letka, Andrej Bolerázsky, pracoval na jej zostavení so Stanom Bursom, milovníkom leteckej histórie a odborníkom na Letku 13. „Zhodli sme sa, že Letka 13 je v rámci slovenských dejín fenomén, ktorý by si zaslúžil samostatnú výstavu,“ uviedol A. Bolerázsky vôbec prvú výstavu o tejto letke.

S Piešťanmi pritom bola bytostne spätá, tu vznikla, mala tu svoje sídlo, vzlietla na front, na zničujúci bojový let proti Američanom. Jej existencia tu aj zanikla. Výstava je koncipovaná ako príbehy ľudí, často bolestné a tragické. Príbehy mladých chlapcov, ktorých najväčšou vášňou bolo lietanie a mali tú smolu, že sa narodili do najzložitejšej doby našej novodobej histórie.

Najvýraznejšou osobnosťou spájanou s Letkou 13 bol nepochybne pilot Ján Režňák. V druhej časti výstavy preto slávnostne predstavili knihu, v ktorej sa o písaný text postaral Bohuslav Zůbek. „S hrdosťou spomínam na tie chvíle, keď sme začali nad touto knihou uvažovať. Cítil som obrovskú dieru v našej histórii, nemáme totiž takmer žiadne informácie o trinástej letke a o jej hrdinstve počas druhej svetovej vojny. I malý národ dokáže obrovské činy a práve malá slovenská letka to na východnom fronte dokázala. Už len tým, že s minimálnymi stratami sa odtiaľ úspešne vrátila domov,“ uviedol autor knihy.

Výstavy a prezentácie knihy sa zúčastnil aj Ivan Režňák, syn leteckého esa J. Režňáka. Svojou prítomnosťou desiatky hostí potešil i bývalý veliteľ Leteckej základne v Piešťanoch Miroslav Sluka: „Mnohokrát bolo trinástej letke vytýkané, že stáli na nesprávnej strane. Treba si však uvedomiť, že vojak plní rozkazy politikov, ktorí nesú za svoje rozhodnutia zodpovednosť.“

Letka 13 bola najznámejšia a zároveň najúspešnejšia jednotka slovenských vzdušných zbraní. Vznikla pri reorganizácii letectva k 1. januáru 1940 preznačením letky 37. Od mája 1940 bola súčasťou perute II. Leteckého pluku gen. M. R. Štefánika so sídlom v Piešťanoch. Dva razy bojovala v ZSSR (1941 a 1942-1943), v januári 1944 sa stala Pohotovostnou letkou v rámci PVO, v júni 1944 pri súboji s americkými stíhačmi utrpela ťažké straty a po vypuknutí Slovenského národného povstania, do ktorého sa väčšina jej príslušníkov zapojila, fakticky zanikla.

Výstavu s názvom Letka 13 – najúspešnejšia slovenská stíhacia letka si môžete pozrieť vo Vile dr. Lisku do 28. februára 2017.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 6. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav