Vystavili sochy z bieleho bronzu i maľby kvetov

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 12. apríla 2017, 14:07
  • Autor:am

Vernisáž roka! I tak ohodnotili návštevníci Domu umenia Piešťany podujatie, ktoré sa uskutočnilo v stredu 5. apríla. Rytmus farby a tep kovu, ako znie názov výstavy, zaujali milovníkov sochárstva, maľby i fotografie.

Výstava spojila troch umelcov, Petra Nižňanského, Igiho Breza a Kristiána Kozára. V úvode sa okrem speváčky Moniky Stanislavovej predviedli aj recitátori Ivan Matulík a Tono Škreko. Počas slávnostnej vernisáže vystúpili s poéziou vytvorenou práve na margo uvedených diel.

Sochár Peter Nižňanský vníma výstavu ako návrat na Slovensko, pretože už 40 rokov žije v Prahe. „Je to prierez mojou tvorbou, no minimálne šesť sôch je z poslednej tvorby. Dôležité sú ich témy bytia, existencie, smerovania, vesmír. To sú momentálne témy, ktoré ma držia a sú úplne iné ako tie figuratívne, ktoré ľudia viac chcú,“ uviedol P. Nižňanský. So svojimi sochami sa vždy doslova vyhrá. „Odjakživa mi hovorievali, že sa hrám s materiálmi a som precízny. Vždy sa chcem dostať do sfér, kde sa dokonalosť materiálu ešte utvrdzuje,“ prezradil sochár. Pracuje s bronzom, no v poslednej dobe ho uchvátil netradičný biely bronz. „Kedysi sa ním nahrádzalo zlato v hoteloch. Toto už je iná technologická sféra, ťažká na odlievanie i opracovávanie. Veci v bielom bronze vyzerajú naozaj dobre, vydržia v efekte ľahkosti, vzdušnosti. Tento materiál som sám objavil a v dnešnej dobe sa nikde vo svete nepoužíva,“ skonštatoval P. Nižňanský. Kolegovia sa mu dokonca čudujú, že si vymýšľa príliš komplikované formy a tvary, keď jednu sochu vyrába aj pol roka, pretože napríklad odliatky rozrezáva na 20-30 kusov.

Igi Brezo do Piešťan prišiel po prvý raz, na výstavu priniesol menší výber z poslednej tvorby. „Som rád, že som sa tu mohol ocitnúť, pretože tento priestor je komorný, úžasný,“ uviedol maliar. Tematicky na svojich obrazoch zachytáva prírodu, kvety, pričom obrazy sú emocionálne a náladové. „Používam veľa hutných farieb, je to pastózna maľba, ktorá viac zvýrazňuje reliéfy obrysov kvetín, prírody,“ dodal I. Brezo.

Na vernisáži sa spolupodieľal aj mladý fotograf Kristián Kozár. „Je to pre mňa veľká česť a dovolím si povedať, že som najviac skromný, ako človek len môže byť. Obaja sú to umelci obrovského rámca, dalo by sa povedať, že patria medzi najlepších z Česka a Slovenska,“ povedal K. Kozár. Fotograf sa svojimi snímkami snaží zachytiť nevšedné okamihy a vybočiť z priemeru. „Chcem sa vrátiť retrospektívne, dostať sa ku starým koreňom, keď sa fotilo na obyčajný film a ešte sa vedelo fotiť. Rád by som zachytával momenty tak, ako si zaslúžia,“ uviedol fotograf, ktorý sa venuje street artu a fine artu.

Výstava troch umelcov potrvá do 30. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek