Vojto Hank predstavuje svoju tvorbu

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 11. decembra 2015, 09:14
  • Autor:vd

V Galérii Fontána mapuje aktuálna fotografická výstava tvorbu Piešťanca Vojtecha Hanka. Sú tu nielen čierno-biele snímky zo 70. a 80. rokov minulého storočia, ale aj neskoršie veľkoformátové farebné fotky z džezových koncertov i z krás slovenskej, moravskej či altajskej prírody. Nechýbajú ani dobové snímky, zachytávajúce ľudí v kancelárii či v kuchyni. Fotky nielen nafotil, ale aj vyrobil sám.

Vernisáž sa konala v utorok 24. novembra. Zúčastnilo sa jej takmer dvadsať piešťanských fotografov – zväčša bývalých i súčasných členov Piešťanského fotoklubu, V. Hankových kolegov. Jeho tvorbu zhodnotil nielen dlhoročný priateľ Martin Valo, ale najmä kurátor výstavy Marián Dubovský.

Potom nasledovalo fascinujúce rozprávanie samotného autora. Fotograf priblížil divákom začiatky, siahajúce až do detstva. Hovoril aj o hodinách prežitých v tmavej komore pri vyvolávaní fotiek či fotením najlepších džezmenov sveta. Dostal sa k nim na dostrel objektívu s veľkým nasadením aj bez akreditačných povolení. Opísal i zážitky zo skorých ranných svitaní nad Kriváňom či pastelovo farebné moravské polia.

V. Hank fotoaparátom zachytil i „kancelársky“ vývoj. Kým v 70. rokoch minulého storočia stačilo úradníkovi len zopár papierov, pero, telefón a šálka kávy, pribúdaním byrokracie „štósy“ rástli. Potom popísané dokumenty začali chrliť počítače a papier sa zo stola úradníka presunul zoradený v zakladačoch za jeho chrbát…

Fotografie V. Hanka si návštevníci môžu pozrieť do 14. decembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel