Vnútorný svet maľuje nohami

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 2. mája 2018, 07:55
  • Autor:am

Pri pohľade na diela talentovanej Danky Pekarovičovej z Vrbového by len málokto odhadol, akým spôsobom vznikli.

Nadanej výtvarníčke lekári na začiatku životnej cesty diagnostikovali detskú mozgovú obrnu, no napriek tomu sa jej darí odovzdávať ľuďom svoju vidinu sveta prostredníctvom umenia. Nohou a štetcom tvorí výnimočné diela.
V stredu 25. apríla do mestečka pod šikmou vežou zavítalo mnoho priateľov, obdivovateľov a milovníkov umenia, aby si prezreli diela Danky Pekarovičovej. Počas slávnostnej vernisáže jej zablahoželali k vydarenej výstave, pozdravili ju a popriali len to najlepšie.

Nohou vytvorené diela vyrážali dych.

Mesto sa túto výstavu rozhodlo zorganizovať práve preto, že umelkyňa prezentuje svoje diela po celom svete, no hrdí obyvatelia jej rodného Vrbového ich nemali možnosť zhliadnuť.
Návštevníci si mohli pozrieť nielen autorkine prvotiny, ale aj súčasnú tvorbu, ktorá doslova vyráža dych. „Jej tvorbu poznám od prvých čiarok. Bolo to nesmelé, no už vtedy to bolo pre mňa úžasné práve preto, že maľovala nohou. Neskôr prešla umeleckým prerodom pod vedením pedagogičiek a pri tom, čo dokáže dnes, idú človeku zimomriavky po tele. Najmä, keď sa zamýšľa nad tým, ako diela vznikli,“ uviedol Štefan Kubík, viceprimátor mesta Vrbové.
Umelkyni prišli zagratulovať nadšení obdivovatelia.

Okrem umeleckého charakteru však výstava nútila návštevníkov k hlbšiemu zamysleniu. „Musíme si uvedomiť niektoré hodnoty v živote, a to, že aj ten najväčší problém je riešiteľný. Sme na Danku hrdí a ďakujem za to, že sme po prvý raz mohli otvoriť dvere do jej vnútorného sveta pre Vrbovčanov a všetkých, ktorí prídu,“ doplnila primátorka Ema Maggiová.
Danku, ktorej choroba ochromila 95 percent tela, no napriek tomu sa od deviatich rokov venuje výtvarníctvu, sprevádzala na vernisáži mama Edita. Tá bola s výsledkom slávnostnej udalosti veľmi spokojná.
Detail obrazu.

„Ani som nepočítala s tým, že to takto vypáli,“ povedala na úvod s úsmevom na perách E. Pekarovičová. Spomenula, že jej dcéra vystavila aj obrazy s motívom Vrbového. „Tí naši Vrbovčania, naši známi, kamaráti, Danku ľúbia, tak som stratila obavy. A jej prejavy, výskanie, objímanie nohami znamenali, že aj ona bola rada,“ dodala na záver mama autorky.
Výstavu si môžete vo vrbovskom kultúrnom dome pozrieť do konca mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav