Vizionár s dušou mystika

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 21. marca 2018, 05:58
  • Autor:Viera Dusíková

Žije v Mníchove, s manželkou, má tri deti a spoznal sa s ňou pri „baletení“. Okrem tanca sa aktívne venuje spevu a najmä výtvarnému umeniu. Dve posledné spomenuté múzy ho sprevádzali aj na výstave vlastných diel v piešťanskej Galérii Fontána.

Martin Juraj Oscitý, rodák z Bratislavy, spieval minimálne s takým oduševnením ako pri poslednej návšteve pápeža a ešte s väčším nasadením prechádzal od obrazu k obrazu, aby svojim priaznivcom predstavil aspoň v skratke dôvody i vizuálne motívy meditačne ladených obrazov, ktoré majú dušu. Výstavu veľmi podrobne uviedol jej kurátor Peter Ronec, ktorý v sebe nezaprel vynikajúceho rozprávača, nadšeného obdivovateľa Oscitého grafík a malieb.
„Som narodený v znamení leva, a preto lev vystupuje v mnohých mojich dielach,“ uviedol M. J. Oscitý. A pohybom ruky ukázal na viaceré z diel, pričom v jednom z nich stvárnil všetkých Svätých Otcov – levov. Umelec vysvetlil, akým spôsobom pristupuje k tvorbe.
Je síce dôležité ovládať maliarsky kumšt a presné ťahy, no ešte dôležitejšie je vdýchnuť do diela dušu, ktorá z neho potom vystupuje. Práve ona mu dáva neuchopiteľný rozmer. Ale napriek tomu – človek sa pozrie a ihneď pochopí. Má dôvod na premýšľanie, sleduje ideu, až sa dostáva do vyšších sfér.
K Oscitého obrazom nie sú azda ani potrebné štítky s nápismi. Stačí rozbaliť vizuálny bonbónik a fajnšmeker príde cez niekoľko vrstiev čokolád až k chrumkavému oriešku. Oscitý sa rád pohráva s mysticitou a veľkou ľudskosťou. „Pozrite sa, čo všetko môže mať umelcova žena v hlave, nad čím všetkým premýšľa,“ usmial sa jeho priateľ a ukázal na portrét benátskej krásky s karnevalovou maskou.
Z tváre vystupujú tmavé atramentové pery a oči. Z hlavy s rozviatymi vlasmi medúzy jej vyrastá nahý anjel – pôvabná žena s krídlami dívajúca sa na vysnívané kráľovské sídlo, pričom dolu plávajú gondoly. V jednej je celý zástup galantných, dobre oblečených mužov, za ňou je iná, menšia, s jedinou postavou prostého hrdinu v jednoduchej bielej košeli. Osamelo vesluje v hmle benátskej noci a svite polmesiaca k svojej kráske.
Postupujúc od plátna k plátnu je možné sledovať príbehy Oscitého diel. Každé sa prihovára svojou neobyčajne vizionárskou atmosférou. A tak sa maliar, grafik, kresliar, ilustrátor, reštaurátor a dizajnér predstavil publiku grafickými a maliarskymi dielami z oblasti vizion artu. Tento typ umenia založil práve Oscitý v roku, keď sa lámali tisícročia.
Ako o ňom uvádzajú výtvarní znalci, jeho tvorba prechádzala od realizmu k surrealizmu až k vizionárskemu výtvarnému prejavu. Žánrovo sa radí medzi tvorcov fantazijného umenia. Je autorom mnohých knižných ilustrácií. Za svoju grafickú tvorbu získal viacero ocenení.
Ako sám autor hovorí: „Moje obrazy nie sú únikom z tohto sveta. Iba upozorňujú na nekonečné hranice ľudskej fantázie.“ Do Piešťan priniesol z praktického hľadiska diela menšieho rozsahu, no s veľkou výpovednou hodnotou. Výstavu si môžete pozrieť do 2. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel