Veľké svadby sú opäť v móde

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 7. marca 2018, 08:53
  • Autor:Viera Dusíková

Každá žena túži po svadbe snov so sympatickým, zamilovaným, nie celkom finančne či duchom chudobným ženíchom. V deň D chce vyzerať pôvabne, žiadane i milo. Jednoducho dokonalo.


Útok pôvabu a nežnosti v podobe mladých neviest odetých v rozprávkovo krásnych šatách z piešťanského salónu Lenna. (Autor: vd)

Zoženie si dokonalé šaty, objedná nádherne vyzdobenú sálu, svadobné prstene i šperky, sexi podväzok, výbornú hudbu, skvelého fotografa i kameramana, chutné a dobre vyzerajúce jedlá, tortu i koláče, luxusné auto či kočiar s konským záprahom s kočišom v livreji a cylindrom na hlave.
Ideálne by bolo zabezpečiť si aj počasie. Ak má pršať a bolo by to v jej moci, zohnala by svadbou posadnutá nevesta aj delo, aby rozstrelila mraky, ktoré by mohli ohroziť priebeh i vizáž jej svadby. Páni a dámy – lebo svadby, a čoraz väčšie, sa opäť nosia. Sú dokonalejšie, štýlovejšie. Ale mnohé sa tak iba tvária. V čom je teda dokonalosť? Predsa v jednoduchosti je najväčšia krása.
Aj o nej bola víkendová svadobná výstava v Krakovanoch. Svoje produkty tu prezentovali realizátori svadieb na kľúč, ale aj floristi, dekoratéri, výrobcovia svadobných šperkov, venčekov či svadobných párt, módne salóny, kde si možno objednať rozprávkové šaty pre nevestu i spoločenské šaty pre svadobčanov či družičky.

Nádherne prestretý svadobný stôl musí ohúriť hostí.

Zaujímavosťou výstavy boli nielen módne prehliadky a prezentácia tradičných ľudových svadieb z nášho regiónu v podaní známych folklórnych súborov a skupín, spojená so začepčovaním mladúch. Hostia sledovali komentovanú tvorbu svadobnej kytice a obdivovali výstavu fotografií Party 2017, na ktorej kreatívni slovenskí umelci zobrazili nevesty z rôznych regiónov Slovenska v ich súčasnom ponímaní, inšpirovanom ľudovým umením.
Malá svadba za štyri tisíce
Organizátorom výstavy v krakovianskom kultúrnom dome bol Matej Pisca – majiteľ svadobnej agentúry Matoni production. V samostatnej miestnosti s bielou svetelnou zástenou prezentoval dve sviatočné tabule. Jeden stôl bol ladený do staroružova s tradičnými krištáľovými pohármi, ktorým takýmto spôsobom vrátil ich lesk a dávnu slávu. Druhé nastieranie bolo tmavšie, s obrusom farby orieškovej čokolády s dekoráciami podčiarkujúcimi zimný motív zasneženého stromu, s pohármi i menovkami z hladkého skla, svetielkami a všetkým, čo k prestretému svadobnému stolu prináleží – vrátane štýlových stoličiek.
K realizácii svadobnej výzdoby pričuchol jej autor počas svojho pôsobenia vo Veľkej Británii, no ako študent Strednej odbornej školy Rakovice mal tiež občas dočinenia s aranžovaním, aj keď jeho prioritným odborom bolo podnikanie v cestovnom ruchu. „Najradšej zabezpečujem svadby ‚od A po Z’. Od zákuskov, tort, hudby, fotografa, cez kompletnú výbavu svadobnej sály. Najviac ma baví, keď všetko zoženiem ja a zorganizujem celú svadbu. Dnes sú v kurze opäť veľké svadby od päťdesiat až do stopäťdesiat hostí,“ zdôraznil M. Pisca.
Na otázku, koľko asi vyjde novomanželov celá svadobná hostina, odpovedal: „Je to odlišné, spravidla záleží od požiadaviek novomanželov a tiež miesta konania svadby. Ja najradšej robím svadby napríklad v kultúrnom dome v Krakovanoch, kde sa môžem vyhrať. Svadba, na ktorej je okolo päťdesiat ľudí, ak majú zabezpečený ketering v dobrej cene, vyjde zhruba od troch do štyroch tisíc eur. V tom ale nie je fotograf ani kameraman.“
Najdrahšie sú vysoké požiadavky
Svadbu finančne zaťažujú príliš vysoké požiadavky. Niekedy menej býva viac. Najdrahšie sú spravidla sezónne kvety. A pretože v kurze sú živé kvety, ich ceny v zime sú závratné. Preto mnohí floristi zháňajú lacnejšie kvety napríklad v Rakúsku. „Minule sa ma pýtala jedna nevesta, keď som jej nacenil kytičku, či je v nej skrytý aj zlatý prsteň,“ vykladal popri aranžovaní svadobnej kytice pred publikom v sále kultúrneho domu florista Peter Vacula.
Tradičné čepčenie v podaní folklórnej skupiny Krakovčanka bolo veselé.

Aranžovanie komentoval. Vytvoril i kytičku pre nevestu, ktorej podkladom boli suché hortenzie. Do kvetinového oblúčika postupne vkladal biele kvietky orchideí. „Sú nevesty, ktoré milujú prírodu, a práve pre ne je podklad z hortenzií ideálnym, pretože hortenzia okrem toho, že má veľký objem a po zbere v novembri a vysušení získa hnedú farbu, dodáva kytici prirodzený estetický vzhľad. Jedna nevesta napríklad chcela do kytice vložiť suché vetvičky tymianu.“
Peter Vacula uprednostňuje nevesty, ktoré presne vedia, akú kyticu, akú výzdobu chcú. „No mal som aj zákazníčku, s ktorou som od deviatej do polnoci diskutoval, pretože nevedela, čo chce. Robil som jej tri návrhy svadobných výzdob aj kytíc. Nerozhodnosť je nepriateľkou neviest. No sú aj také, ktoré vedia, aké kvety a ako má výzdoba i kytica vyzerať, a potom už len dolaďujeme detaily,“ dodal.
Dobré skúsenosti s objednávaním tradičných svadobných venčekov i štvrťvenčekov má pôvodom ekonómka, dnes floristka Silvia Pavlechová z Kálnice. „Som samouk a všetky kvety, ktoré ponúkam na výzdobu, som si dopestovala sama. Asi najnetradičnejšia svadobná výzdoba, ktorú som zabezpečovala, bola vytvorená zo suchých kvetov. Neboli to iba slamienky, vo svojom repertoári mám vlastné sušené trávy, ruže, pivonky, hortenzie.“
Silviine venčeky sú originálne dielka, kvietky drží drôt ovinutý floristickou páskou, sú podlepené filcom, aby boli lepšie fixované. „Takýto malý venček vyjde na sedemnásť eur,“ ukázala tvorkyňa.
Svadobné party vystavovala aj krakovianska agentúra Matoni production.

Motýlik môže byť bielo-čierny
Krásnymi a originálnymi drevenými šperkami zaujal nás i prítomných hostí rezbár z Krakovian Marián Detko. Trošku sme si s ním aj zašpásovali, keď sme sa ho spýtali, či drevený motýlik nie je lepší do truhly ako na svadbu. „Ani zďaleka. Je to dizajnová vychytávka. Môže byť drevený motýlik, ale aj manžetové gombičky, spona do vlasov či náušničky pre nevestu. Svadobným motívom pre drevený motýlik by mal byť symbol muža, ženy a lásky. Teda napríklad holubice. A keby som sa ženil, určite by som si vybral biely motýlik s folkloristickými vzormi. Tie teraz frčia. Bol by bielo-čierny. Ako jing a jang. O svadbe platí – dobro a zlo sa priťahujú,“ smial sa remeselnícky dizajnér.
Na folklórne motívy nadviazala aj Zuzana Poláková, ktorá prezentovala na výstave tvorbu svadobného salónu z Dunajskej Stredy. „Poskytujeme kompletné dekorácie svadieb počnúc svetelnými zástenami, nastretými stolmi, stoličkami, ich výzdobou. Spolupracujeme aj s keteringovými spoločnosťami. Zabezpečujeme celú svadbu. Najpozoruhodnejšia objednávka, ktorú sme mali, bola vybavenie poľovníckej svadby. Celá miestnosť vrátane stolov bola ozdobená prírodnými motívmi. Nechýbal mach, živé kvety, drevo. Mimochodom, slovenské svadby opäť inklinujú k tradíciám – k folklóru,“ zdôraznila Z. Poláková.
Prezradila i to, že top svadobné prstene už nie sú nijako veľmi nápadné, skôr jednoduché, hladké. Prípadne majú len jedno jemné nenápadné očko. Častejšie sú z bieleho zlata, no stále sú medzi nevestami a ženíchmi aj prívrženci žltej zlatej klasiky. „Keď vojdete do sály, mali by ste v úžase onemieť. Povedať si: ‚Waw’. Preto máme k dispozícii aj biele zásteny so svetielkami, ktoré prekryjú nedostatky interiérov. Stoly musia pôsobiť honosne. Na týchto tu sú hladké sklené svietniky na vysokých nožičkách, k tomu nádherná kytica. Nevesty majú niekedy vlastnú predstavu, ale keď si prezrieme sálu, v ktorej sa má svadobná hostina uskutočniť, zistíme, že taká výzdoba sa tam nehodí, takže potom je trochu ošemetnejšie dozdobiť to tak, aby to tam pasovalo. Veľakrát sa stáva, že by sme patričné stoly, ktoré sú k dispozícii, chceli nazdobiť bohatšie, ale aby sa tam okrem všetkých dekorácií zmestili aj tanieriky na svadobné jedlo, urobíme to trošku skromnejšie, ale vyzerá to fantasticky.“
Aj táto svadobná agentka podotkla, že svadba sa dá urobiť lacnejšie, vkusne a s výborným efektom. Nechýbajú krásne zladené obrusy, menovky, servítky so zastoknutými ružami, stredové zrkadlá, na nich svietniky s plávajúcimi svetielkami, pod nimi jagajúce sa drobné kryštáliky či imitácie diamantov.
Šnicle sa už ako menu nenosia
A ako je to s jedlom na svadbách? Podľa Petry Majerníkovej z keteringovej spoločnosti z tradičných pokrmov ostala na stoloch svadobčanov už len slepačia polievka. Mení sa doba, menia sa požiadavky aj chúťky. „Teraz si nevesty, ktoré objednávajú jedlá, žiadajú rôzne kanapky – či už lososové alebo prosciuttové, s rôznymi nátierkami – avokádovou, nivovou či klasickou bryndzovou alebo vajíčkovou. Žiadajú si dekorované pohárikové dezerty s ovocím, krémami. Frčia talianske predjedlá mozzarella caprese alebo prosciutto s melónom. Ako hlavné jedlo sme zvyknutí ponúknuť bravčovú panenku v slaninke s demi glace omáčkou a pečenými zemiakmi. A čo sa týka polievky, naša slovenská tradičná slepačia s rezancami je stále v kurze.“
Na svadobnej výstave sa budúce nevesty zoznámili nielen s novými trendmi v ošatení, kde sa ako praktické svadobné šaty ukazujú tie, ktoré sú zhotovené rafinovane – s dlhou snímateľnou nariasenou sukňu, pod ktorou sú „popolnočné“ krátke sexi šatočky, ale aj o jemnom líčení či podkladovom ošetrení pokožky. Aby ich pleť pôsobila krásne, bola napnutá, svieža.
Kozmetické spoločnosti vyvíjajú najmodernejšie technológie na báze porovnávania buniek DNA. Ide im o spomalenie procesu starnutia. „Technológia rieši komunikáciu medzi bunkami na úrovni čipu, porovnáva bunky v mladosti, ako medzi sebou komunikovali. Máme tu aj tester na úrovni antioxidantov. Naše bunky nie sú schopné bojovať proti oxidačnému stresu a sú napádané okolím, takže telo treba vyživovať zvnútra, aby zvonku vyzeralo krásne,“ uviedla kozmetička Ivana Móciková zo Senca.
Na svojej tvári už má vyskúšané účinky „zázračného“ prístroja, ktorý nielenže masíruje, ale aj hĺbkovo čistí či v spolupráci s aktivačným gélom zapravuje dôležité látky do pokožky mladej nevesty, aby vyzerala krásne. Samotné líčenie je potom jedna báseň!
V závere rada pre všetky pôvabné nevestičky, na ramenách ktorých leží organizácia celej veľkolepej svadby počnúc ozdobením kostola končiac „kapurkovou“. Užite si svoj nádherný deň so svojím milým, aby sa stal nezabudnuteľným nielen pre vás dvoch, ale i pre vašich rodičov, starkých, súrodencov, deti, svadobnú mládež, družičky aj družbov. Teda všetkých, ktorých ste k svadobnému stolu pozvali. A pamätajte si: menej stresu a viac úsmevov i pohody je viac než dokonale „vytiptopená“ a dekoračne bravúrne zvládnutá svadba! Želáme vám veľa šťastia!

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav