Umelci z Kovačice vystavujú diela

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 8. marca 2018, 20:15
  • Autor:am

Insitní umelci zo slovenského kúsku zeme v Srbsku, z Kovačice, opäť predviedli svoje diela v piešťanskom Dome umenia. Vo štvrtok 1. marca v Zrkadlovej sieni slávnostnou vernisážou otvorili výstavu plnú farebných obrazov.

História krajiny Vojvodina, ktorej je mesto Kovačica súčasťou, a Slovákov žijúcich v tejto časti sveta, je veľmi dlhá. Maliari tam začali maľovať zo záľuby, bez akéhokoľvek poznania akademickej konštrukcie obrazu a výtvarných kompozícií.
Prví, ktorí sa chytili štetca a začali maľovať, boli Martin Paluška a Ján Sokol v tridsiatych rokoch minulého storočia. V roku 1942 sa k nim pripojil Michal Bíreš, neskoršie Vladimír Boboš. Milovníci štetca a palety si roku 1950 založili výtvarný krúžok v Kultúrnom a osvetovom spolku Pokrok. Onedlho k nim pribudli ďalší maliari Martin Jonáš a Ján Kňazovic. V prvých rokoch maľovania nemali svoj vlastný rozpoznateľný štýl. Najprv napodobňovali známych maliarov, prekresľovali pohľadnice, najviac ich lákala exotika, ako sú benátske gondoly, tirolské krajinky, africké tigre.
Kovačickí maliari prvýkrát Kovačičanom prezentovali svoje olejomaľby v roku 1952, pri príležitosti osláv 150. výročia založenia Kovačice. Na výstave vystavoval aj ženský spolok, ktorý prezentoval svoje ručné práce. Na usporiadanej dvojitej výstave vystavovalo až 12 maliarov. Odvtedy sa začala písať výnimočná história výtvarníkov, pričom dnes ide už o piatu generáciu umelcov, ktorí sa venujú jedinečnému insitnému umeniu.

Farebné obrazy rozžiarili Zrkadlovú sieň Domu umenia.

Výstavu diel trojice autorov Zuzana Vereská, Pavel Hajko a Pavel Cicka otvorili tanečníci z piešťanského folklórneho súboru Slnečnica. Obrazy rozžiarili Zrkadlovú sieň všetkými farbami. „Priniesli sme vám kúsok Kovačice. Sme maliari, ktorí sa neučili maľovať v škole, ale maľujeme tak, ako nám samo srdce káže a ruka to potom zrealizuje. Nemusíme vedieť ani cudzí jazyk, lebo naše obrazy hovoria všetkými jazykmi tohto sveta,“ povedala Z. Vereská, ktorá Piešťany navštívila veľakrát.
Ak chcete aj vy navštíviť Kovačicu, prostredníctvom obrazov v Dome umenia tak môžete urobiť do 3. apríla. 

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín