Svoj detský sen dáva na sklo

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 29. júla 2016, 08:37
  • Autor:am

Horúce letné popoludnie vylákalo Piešťancov i milovníkov výtvarného umenia do výstavnej siene Balneologického múzea Piešťany. Vo Vile dr. Lisku si v utorok 12. júla nadšenci podmaľby na sklo vychutnali jedinečné diela umelca Ľubomíra Kolára, a to v rámci slávnostnej vernisáže výstavy s názvom Maľovaný svet. Pre Piešťany sa rozhodol preto, že už od detstva má kúpeľné mesto veľmi rád.

Ľ. Kolár pochádza z obce Pata. K maľbe na sklo ho inšpirovali diela najznámejších slovenských maliarov tejto techniky, otca Ferdinanda a jeho syna Alexandra Salzmana, ktorí bývali v osade Pata. Autor sa s nimi už nemal šancu stretnúť, no ich tvorba ho k priviedla k čaru výtvarného umenia. „Táto technika ma pochytila práve preto, že v obci, z ktorej pochádzam, žili dvaja spomínaní známi maliari. Vtedy bol takýto obraz v každej domácnosti. Alexander Salzman zomrel v roku 1959, ja som sa vtedy narodil, takže jedna etapa sa skončila, druhá sa začala. Chcel by som povýšiť dedinské maľovanie na profesionálnejšiu úroveň,“ zamyslel sa Ľ. Kolár.

Podmaľba na sklo je náročná technika vyžadujúca veľkú trpezlivosť, zručnosť a zmysel pre detaily. Techniku treba veľmi dlho cvičiť, aby maliar získal pevnú ruku a cit pre krehkosť skla a prácu s ním. Počas maľovania sa ho autor nesmie dotknúť rukou ani prstami, obrazy maľuje zrkadlovo obrátene na zadnú stranu skla, po jeho dokončení stačí dielo otočiť a vidíme konkrétny obraz: „Človek musí veľa skiel porozbíjať, aby sa naučil takýmto spôsobom maľovať. Vytvoriť obraz trvá dlho, veľmi dlho. Niekedy aj mesiac. Existujú predlohy, skice, podľa ktorých sa pri tvorbe orientujem. No za tú dobu, čo tvorím, som sa naučil opačne rozmýšľať.“

Maľby hýria farbami, menšími aj väčšími vzormi či predmetmi, ale rôznorodosť je i v námetoch. „Mám rád motívy, pri ktorých sa môže rozvíjať fantázia, obľubujem tiež motívy zvykov, tradícií, ako sú fašiangy, ale mám rád aj sakrálne obrazy,“ povedal pre Piešťanský týždeň Ľ. Kolár. Inšpiruje ho bežný život. „Veľmi rád tiež listujem v encyklopédiách, najmä z ľudového umenia. Čerpám aj z časopisov, ak vidím, že sú tam postavičky v krojoch. Ale hlavne sa inšpirujem dedinským prostredím, v ktorom som vyrastal. Svoj detský sen dávam na sklo,“ prezradil autor.

Medzi obrazmi sa nachádzajú i maľby s bosoráckym námetom. „Všetci sa bosoriek boja, no ja ich mám rád. Obdivovatelia môjho umenia majú práve tieto bosorky v obľube,“ spomenul Ľ. Kolár. Aktuálne však pracuje na dôležitom projekte. „Pracujem na obraze, ktorý pôjde do patianskeho kostola. Motívom je Sedembolestná Panna Mária. Záväzok je, aby som ho dokončil do miestnych hodov,“ dodal autor.

Výstava Maľovaný svet Ľ. Kolára potrvá do 4. septembra.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 30, ktoré je v predaji od 26. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek