Svet vidí cez pohľadnice

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 28. októbra 2015, 15:54
  • Autor:am

Nahliadnuť do ďalekých miest či krajín je snom mnohých ľudí. Návštevu destinácií si dokumentujú pamätnými pohľadnicami, a keď sa takéto zberateľstvo stane vášňou a úlovky nosia i blízki, môže vzniknúť obdivuhodná zbierka pohľadov na svet. Svoju kolekciu pohľadníc vystavil v utorok 20. októbra v piešťanskej Galérii Fontána Pezinčan Peter Ronec.

Vernisáž výstavy s názvom Okná do sveta si nenechal ujsť ani autor, bývalý hasič. Svoje povolanie demonštroval niekoľkými tematickými pohľadnicami. Okrem nich vystavil aj staré maľované kúsky, historické Piešťany, výnimočné slovenské miesta, ale aj ďaleké exotické destinácie, medzi ktorými nechýba ani vojnou zmietaná Sýria. Mnohé z krajín navštívil, no viaceré úlovky mu priniesla dcéra. „Pohľadnice, zobrazujúce krajinu ako takú, sú mi veľmi blízke, ale veľmi rád si na nich pozriem aj historické objekty a sakrálne stavby. V zbierke mám aj viaceré, ukazujúce národné kroje. Špecialitou sú libanonské, české a z ďalších krajín,“ vyslovil sa P. Ronec na tému najobľúbenejších kúskov zo svojej zbierky.
Výnimočnosť pohľadníc sa autor snažil vyjadriť i názvom výstavy. „Zo svojho obydlia má či malé dieťa, alebo skôr narodený človek, ktorý už nemôže vyjsť medzi ľudí, prvý kontakt so svetom cez okno. Tieto malé okienka nám ukazujú pohľady do miest, obcí a krajín,“ priblížil autor.

Výstavu Okná do sveta si vo foyeri Galérie Fontána môžete pozrieť do 15. novembra.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 44, ktoré je v predaji od 27. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel