Sochu piešťanských parkov otvorili už po 34. raz

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 22. júna 2016, 09:14
  • Autor:am

Významné kultúrne podujatie kúpeľného mesta oslávilo už 34. narodeniny. V piatok 17. júna sa milovníci umenia stretli a vychutnali si otvorenie tradičnej výstavy Socha piešťanských parkov. Pred Kultúrno-spoločenským centrom Fontána sa popoludní stretli počas slávnostnej vernisáže.

V rámci otvorenia výstavy sa za elektrickým klavírom predstavil Ján Rau, neskôr ho vystriedali muzikanti Swing Q spolu s Dášou Libiakovou. Vernisáže sa zúčastnila aj časť autorov, ktorých v tomto roku bolo dovedna dvadsaťštyri.

Umelci si pri tvorbe diel trochu vymenili úlohy. „V tomto roku som sa snažil pripraviť takú koncepciu, že tí výtvarníci, ktorí maľujú, budú vyrábať sochy alebo objekty. Sochári, pre ktorých je táto tvorba prvoradá, no pri príprave skíc tiež maľujú, sa vyjadria obrazom,“ povedal pre Piešťanský týždeň galerista Martin Valo. Socha piešťanských parkov ponúka skutočne rozmanitý prierez tematikou, návštevníci uvidia do konca leta portréty, abstraktné diela, ale i dieťa so zbraňou v ruke, stojace na podstavci vytvorenom zo znakov jednotlivých náboženstiev. Milovníci umenia si to svoje nájdu väčšinou v interiéri, v exteriéri sú umiestnené len tri sochy. Jedna z nich sa však zapáčila neznámemu cyklistovi, pretože si počas vernisáže, ako „správny Piešťanec“, o ňu zamkol svoj dvojkolesový dopravný prostriedok.

„Teší ma, že okrem zastúpenia štandardných techník ako je bronz, oceľ, alebo kombinované techniky, máme väčšie zastúpenie keramiky alebo skla, ktoré sme v minulosti nevystavovali,“ uviedol M. Valo.

Súčasťou výstavy je i prezentácia diel výtvarníkov zo Základnej umeleckej školy v Piešťanoch. „Chceme pozdvihnúť aj začínajúcich výtvarníkov, z ktorých časť sa z Piešťan dostáva do umeleckého sveta,“ dodal M. Valo.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 21. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav