S pôrodnicou sú mamičky spokojné

  • Spravodajstvo
  • 8. augusta 2017, 07:12
  • Autor:Alexandra Mathiasová

Mamy na Slovensku mali možnosť už šiesty rok ohodnotiť pôrodnicu, v ktorej priviedli na svet svoje bábätko. Prostredníctvom internetového portálu Sprievodca pôrodnicami zariadenie oznámkovali, to v konečnom sčítaní získalo percentuálny výmer úspešnosti. Pôrodnícke oddelenie Nemocnice A. Wintera v Piešťanoch uspelo so 73 percentami.

Do hodnotenia pôrodníc sa v minulom roku zapojilo 3404 mamičiek. Prostredníctvom dotazníka boli spytované, či boli spokojné s predpôrodnou prípravou, ako sú spokojné so súkromím, ochotou či odbornosťou personálu, vybavením pôrodnice, podporou dojčenia a starostlivosťou o bábätko. Taktiež uvádzali, či mohli mať pri sebe počas pôrodu sprevádzajúcu osobu, či im bolo umožnené prvé priloženie bábätka na pôrodnej sále a či by šli do pôrodnice rodiť opäť a odporučili ju kamarátke.
Napriek tomu, že piešťanská pôrodnica sa na prvých troch miestach v rámci Trnavského kraja neumiestnila, percentuálne je za nimi v tesnom závese. Mamičky sú s ňou spokojné na 73 percent, jednoznačne by ju odporučili.
Oddelenie však stratilo „body“ v tom, že neumožňuje byť s bábätkom približne prvé dve hodiny po pôrode na sále. Taktiež sa matky zhodli, že nedostatočné bolo i prvé priloženie dieťaťa na sále a neveľkú spokojnosť vyjadrili aj s predpôrodnou prípravou – cvičeniami či prednáškami. „Hoci som sa času stráveného v pôrodnici obávala, bola som milo prekvapená. Keďže ide o menšiu pôrodnicu, žena sa tam necíti ako v nemocničnom zariadení. Personál je veľmi milý, ochotný a super je, že bábätko ostáva po pôrode pri mame,“ vyjadrila svoje dojmy z pôrodu mamička Terézia Toráková z Piešťan.
S pôrodnicou má skúsenosť i ďalšia rodička z kúpeľného mesta, ktorá si neželá byť menovaná: „Personál bol super, ochotný, starostlivý, príjemný. V lete však chýba klimatizácia, nedá sa tam žiť. V Piešťanoch chýba zvyk, ako je v zahraničí – okamžité prikladanie bába na prsia, a to aj tým, čo majú za sebou sekciu. Potom je problém s dojčením. Vytvára sa nátlak na dojčenie, čo je stresujúce. A čo sestrička, to iný názor.“

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel