Posolstvo o Lužinského svete

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 8. apríla 2018, 12:24
  • Autor:Gabo Kopúnek

Vlastniť fotoaparát ešte neznamená byť fotografom. K tomu treba oveľa viac. Napríklad dobré, všímavé oko a, samozrejme, dobré svetlo. V dobrom svetle sa už niekoľko desaťročí umeleckému svetu predstavuje Vladimír Lužinský z Chtelnice. V kaštieli v rodnej obci aktuálne vystavuje niekoľko nádherných prác zo svojho posledného obdobia.

Rovnako nemôže byť každý spevákom, hoci mnohí si to o sebe myslia a akurát tak dobre ľudí pobavia, kým im nepôjdu na nervy. Dobrý hlas, rytmus a otvorenosť inováciám prítomným hosťom vernisáže predviedla známa slovenská speváčka Lucia Lužinská, dcéra autora snímok, ktoré nevšedným spôsobom zachytávajú všednosť každodenného dňa. Asi to majú obaja v krvi, lebo Lucia zas zo všedných melódií a piesní vytvorila nevšedné. Ale tie si môžete vypočuť vo videu.
((image:8eUT8MMNm9s))
Vladimíra Lužinského nielen domáci poznajú ako bojovníka, ktorý, ak si niečo zaumieni, tak sa zahryzne a nepustí. Aj vďaka tomu veľa vecí v Chtelnici ožíva. Osobitým spôsobom však ožívajú aj objekty v jeho fotografiách. Stačí sa len pozorne zadívať a vnímať. Aj tomu, kto nemá príliš veľkú fantáziu, sa pred očami začne odvíjať film, cez ktorý spozná, čo chcel daným záberom autor povedať. A nejde len o zľudovené Tatry, ktoré Lužinský dokumentoval v začiatkoch svojej tvorby.
„V priestoroch kaštieľa nájdete fotografie z viacerých fotografických seriálov, v ktorých sú pretavené tisíce hodín práce, premýšľania, mapovania svetla. Lebo fotografia je o dobrom svetle,“ podotkol kurátor výstavy Martin Valo. „Vladimír predkladá svoj kumšt verejnosti ako rozprávač príbehu aj ako kronikár času a nabáda diváka zastaviť sa a zahľadieť sa na krásu, ktorá je Vladimírovým svedectvom o svete, čo si vystačí aj bez nás,“ opísal kurátor posolstvo autora.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela