Piešťanka vystavuje v Bruseli

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 4. augusta 2016, 08:44
  • Autor:am

Veronike Obertovej, výtvarníčke z Piešťan, sa podaril významný počin. Spolu so svojou kolegyňou z Ové Pictures, Michaelou Čopíkovou, vystavuje diela až v Bruseli. Predsedanie Slovenska v Rade Európskej únie otvorilo mladým autorkám dvere do sveta.

„Presne v takomto období pred rokom nás oslovila kurátorka Mária Rišková, súčasná riaditeľka Slovenského centra dizajnu, či by sme nemali záujem vytvoriť výstavu pri príležitosti predsedníctva Slovenska v rade EÚ. Zobrali sme to ako výzvu odprezentovať sa v zahraničí a na pomoc sme si prizvali aj ďalších šikovných tvorcov,“ začala rozprávanie V. Obertová z Piešťan. Pomohli im napokon ďalší traja muži. O technickú realizáciu diel a interaktivitu sa postarali Ján Šicko a Roman Mackovič a výstavný nábytok a konštrukcie vytvoril Juraj Demovič.

Výstava v bruselskom Parlamentáriu nesie meno Searching for Beauty, teda Hľadanie krásy. „Našou témou sa stalo hľadanie novej krásy, čo je pre nás krásne teraz a či sa krása mení. Každý ten pocit pozná, iba ho zažíva v iných momentoch. Bufet na kúpalisku medzi panelákmi nám príde krajší ako novopostavená sklená reštaurácia. Príde nám krásnych kopec vecí, ktoré možno neprídu krásne iným. Pýtali sme sa teda samy seba, čo je krásne, ale zároveň nás zaujíma, ako to cítite vy a ľudia v iných krajinách,“ doplnila ju M. Čopíková.

Priamo v Bruseli sú teraz vystavené interaktívne objekty, ktoré sú inšpirované starými optickými hračkami z čias pred vznikom kinematografie. Diváci môžu sami vyskúšať zoetropy, otočné bubny so štrbinami. Návštevníci rozhýbali aj flipbooky, zošity s kresbami, ktoré pri rýchlom pretáčaní strán vytvárajú simuláciu pohybu.

Prenos diel zabezpečilo Slovenské centrum dizajnu. „Zložiť výstavu do jedného transportného auta nebolo jednoduché, jednotlivé objekty a ich konštrukcie mali aj vyše sto kilogramov a museli sme postupovať opatrne pre elektroniku nainštalovanú v objektoch,“ povedala M. Čopíková. Výstavu teda naložili do auta v Bratislave a previezli do Bruselu. Letecky ju nasledoval päťčlenný tím, ktorý výstavu týždeň inštaloval a pripravoval na náročné obdobie, keďže Parlamentárium denne privíta stovky návštevníkov.

Diváci si pozreli aj otočné bubny.

Výstava bola v Bruseli otvorená 11. júla a potrvá do 18. septembra. „Otvorenie bolo pre nás veľmi vzrušujúce, keďže všetky objekty sa začali naplno používať. Sledovali sme divákov, či ich to baví. Bolo veľmi príjemné vidieť, že boli potešení,“ dodala V. Obertová. Pre obe autorky to vraj bola výzva a šanca urobiť niečo jedinečné.

Výstava ďalej poputuje do Amsterdamu a Linzu a zatiaľ posledná naplánovaná výstava sa predstaví v Bratislave na začiatku roka 2017 v Galérii Satelit.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 31, ktoré je v predaji od 2. augusta.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava