Pekná ženská do obrazu patrí

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 19. apríla 2016, 14:32
  • Autor:am

Piešťany privítali ďalšieho výnimočného výtvarníka. Kúpeľné mesto navštívil Antonín Gavlas, aby otvoril autorskú výstavu v Galérii Fontána. V utorok 12. apríla si návštevníci vypočuli slávnostný príhovor umelca a podebatovali s ním o olejomaľbách, fotokolážach, ale i dielach vytvorených metódou enkaustiky.

A. Gavlas pomenoval aktuálny súbor vybraných diel názvom Fontána svetla. „V rámci svojich výstav často používam slovo svetlo, predtým som uviedol Priestory svetla, Dotyky svetla a mnohé iné. Považujem ho za symbol niečoho krásneho, pozitívneho pre človeka,“ predstavil svoj zámer autor.

Český umelec začal s maľovaním olejovými, akrylovými či temperovými farbami. Časom však prešiel k netradičnej metóde zvanej enkaustika. „Dostal som sa k nej náhodou na univerzite, počas písania diplomovej práce. Enkaustika je zvláštny fenomén, technika pochádza zo starého Egypta, zdokonalili ju starí Gréci,“ informoval výtvarník.

Obrazy vytvára z rozpáleného vosku rozmiešaného so živicou, kam sype farebné prášky, čím vznikne enkaustická farba. Nanáša sa za tepla. „Práca s voskom a teplom je trošku alchýmia, boj. Koľkokrát sa vosk roztečie, kam nechcete, a urobí ničím iným nedosiahnuteľné tajomné efekty,“ prezradil A. Gavlas. Obraz tvorí dlho, mnohokrát týždne. „Ak by som maľoval akrylom, ako poviem TERAZ, v momente vytlačím farbu z tuby a maľujem. Pri enkaustike vyslovím TERAZ, rozohrejem hrnce s voskom a živicou a celý deň nahrievam farby, až vytvorím podklad. Druhý deň robím druhú vrstvu, tretí tretiu… Musia sa zažehľovať, taviť.“

Medzi vystavenými dielami sa nachádza aj koláž fotografií Piešťan. A. Gavlasovi učaroval hotel Thermia Palace, pridal k nemu i očarujúcu siluetu ženy: „Piešťany sú krásne, niekoľkokrát som ich navštívil. Avšak kúpele bez dámy? Patria k sebe. Témami mojich koláží sú krajiny medzi nebom a zemou. Ženská figúra obraz oživuje, vypĺňa prázdny priestor. I keď ten je tiež pekný, symbolizuje diaľky, túžby. No krásna ženská je perličkou.“

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 19. apríla.



0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel