Otvorili brány do iných svetov

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 14. septembra 2016, 14:43
  • Autor:am

Olejové maľby z pera Stanislava Trepača sa stali súčasťou mnohých podujatí či aukcií v Piešťanoch a okolí. Tentoraz si milovníci výtvarného umenia môžu jeho diela vychutnať v galérii Domu umenia. V utorok 6. septembra vernisážou otvorili výstavu obrazov s názvom Brány do iných svetov II.

„Ak by som mal povedať, prečo sa najviac teším na obrazy Stana Trepača, zostáva mi jediné slovo, a tým je tajomstvo v jeho tvorbe. Domnievam sa, že práve tajomstvo je prítomné v každom dobrom umení,“ uviedol kurátor Ľubomír Petránský. Autor na výstave prezentoval staršie obrazy, ale aj veľmi čerstvé kúsky. Jeden z nich dokonca dorábal len týždeň pred vernisážou. „Keď som videl tento obraz u autora na záhrade, myslel som, že pristálo UFO. Zapadajúce slnko vytiahlo modrú farbu a pohľad na obraz bol skutočne bránou do iných svetov,“ dodal kurátor.

S. Trepač si samého seba od detstva pamätá s ceruzkou v ruke. „Počas štúdií som prešiel všetkými technikami, dokonca aj sochárstvom. Ťahalo ma to najmä k maľbe, pri ktorej sa mi podarilo ostať,“ prezradil autor, ktorý momentálne prebýva v Krakovanoch. „Ako študent som si zamiloval moraviansky kaštieľ. Priľnul mi k srdcu, no, bohužiaľ, dopadol tak, ako dopadol,“ zamyslel sa S. Trepač. Nemaľuje krajiny, no okolie Piešťan ho ovplyvňuje. „Ten pokoj, ktorý odtiaľto čerpám, sa odráža v mojej tvorbe,“ dodal na záver autor.

Výstava S. Trepača nie je v Dome umenia jediná. V Zrkadlovej sieni si návštevníci môžu pozrieť aj súťažné snímky z Bienále divadelnej fotografie 2014, čo súvisí so štartom 36. umeleckej sezóny v kultúrnom stánku. „Divák, ktorý prichádza a je fanúšikom divadelných podujatí, zistí, že vidí fotografie z mnohých zaujímavých predstavení,“ povedala Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia. Obe výstavy budú sprístupnené do konca septembra.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 37, ktoré je v predaji od 13. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela