Osemdesiatnik cez Facebook do Nórska

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 31. marca 2016, 08:59
  • Autor:am


Sociálne siete dnes v kariére pomáhajú mnohým. Netýka sa to iba mladých, úspešný maliar Jozef Jelenák vďaka Facebooku vystaví svoje diela v Nórsku. Predtým zakotvil v Galérii Fontána v Piešťanoch, kde v utorok 22. marca otvoril výstavu s názvom Bola to pieseň pre teba.

Do kúpeľného mesta prilákala maliara kurátorka Marta Hučková. „Spáchala to pani, čo mi hovorila, vraj spravíme výstavu v Piešťanoch. Spýtal som sa kde. Povedala, že u Martina Vala. Slovo dalo slovo a dnes je vernisáž,“ povedal pre Piešťanský týždeň J. Jelenák. Názov výstavy Bola to pieseň pre teba nesie smutný podtext, je na počesť autorovej nedávno zosnulej manželky.

Akty, krajiny, ale i portréty predstavil autor osobne počas slávnostnej vernisáže. „Mám strach z bielej plochy. Obyčajne na začiatku neviem, čo idem maľovať. Pôvodná vízia je v konečnej fáze celkom iná. Nahodím jednu farbu, potom ďalšie, až sa stretnú, podporujú navzájom a vzniká aj pre mňa prekvapenie. Inokedy v časopise zazriem pekný portrét. Nekopírujem, len ma zaujme svetlo a trošku sa inšpirujem,“ uviedol J. Jelenák.

Jeho spomienky nesú aj obrazy s motívmi krajiny. „V mladších rokoch sme behali po roliach, dnes už nebehám,“ konštatoval usmiaty osemdesiatnik. Úspechy by vraj vymenovával veľmi dlho, no nezabudol povedať dôležitú informáciu. Jeho diela sa dostanú ďaleko za hranice: „Facebook je úžasná vec! Mám tam kamarátku a pozvala ma vystavovať do Nórska.“

Páčilo sa mu aj v Piešťanoch. „V krásnych priestoroch sa dobre vystavuje, som spokojný,“ dodal J. Jelenák.

Autorskú výstavu maliara si môžete pozrieť do 10. apríla.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek