Obrazy z Ukrajiny vyžarujú pokoj

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 8. marca 2018, 20:19
  • Autor:Daniela Serišová

Výstavy v Dome umenia Piešťany vždy lákajú svojou nevšednosťou. V piatok odštartovala zaujímavú výstavu s názvom Umenie bez hraníc vernisáž s ojedinelými hosťami.

Už názov výstavy evokuje, že autori, námety a diela nebudú iba zvnútra našich hraníc. Svoje diela v Malej sále vystavujú totiž umelci z Ukrajiny – Volodymyr Kolesnykov, Orest Tsyupko a Igor Yeliseyev.
Spojivkom týchto maliarov je však krehká a nesmierne talentovaná žena, Slovenka Mária Hanusková. Tieto štyri nezvyčajné osobnosti sa spojili vo výstave, ktorá prináša milovníkom umenia na obdiv nádherné sošky, obrazy či maľovaný hodváb. Obrazy rôznych veľkostí od ukrajinských autorov zblízka pripomínajú machule, no s odstupom na nich pozorovatelia rozoznávajú bežné denné obrazy zachytené nevšedným umeleckým cítením.
Obrazy všetkých troch autorov sú obľúbené po celej Európe, nachádzajú sa v galériách, ale i v súkromných zbierkach. Igor Yeliseyev, ktorý sa venuje i monumentálnym dielam, prenikol aj za hranice kontinentu a v Amerike je veľmi vyhľadávaný. Z ukrajinských obrazov, paradoxne, pre nepokoje v tejto krajine pôsobí pokoj a nezvyčajné vnímanie krásy bežných dní.
Najviac však diváka zaujmú malé keramické sošky. Tie vznikajú tvorivými rukami M. Hanuskovej už niekoľko rokov. Sama však tvrdí, že bez jej manžela by na výstave žiadne neboli: „Za všetko technické vďačím môjmu manželovi. Pálenie v peci alebo miešanie glazúry, od toho ja dávam ruky preč. Ja si len zoberiem hrudu hliny a odoberám, kým nevznikne takéto niečo. A potom kreslím s dokonale namiešanou glazúrou od môjho manžela.“
Nedávno začala sochárka svoj talent pretavovať aj do iných odvetví. Vyrába maľované hodvábne šatky ako pre princezné a aj keramické šperky. Pod jej rukami vznikajú i sakrálne keramické sošky a obrazy. So svojím keramickým betlehemom prezentovala Slovensko až v Ríme.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel