Na počesť prvej republiky

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 7. mája 2018, 08:21
  • Autor:am

Československá republika by 28. októbra tohto roka oslávila sté narodeniny. Práve preto si obyvatelia oboch dnes už samostatných štátov pripomínajú výnimočné osobnosti, javy a udalosti, ktoré ju sprevádzali počas jej prvej etapy existencie v rokoch 1918-1938.

Do tohto historicky dôležitého obdobia sa vrátili aj návštevníci Domu umenia Piešťany, keď spoločne v stredu 2. mája vernisážou otvorili výstavu s názvom Prvá republika.
Maľby, textílie, grafiky a ďalšie diela súčasných autorov z Česka aj Slovenska previedli milovníkov umenia začiatkom 20. storočia, keď sa po októbrovom vyhlásení samostatnosti vznikajúceho štátu začali písať nové dejiny. Nečudo, že galériu v Dome umenia zaplnili obrazy s národnými farbami, podobizne Tomáša Garrique Masaryka či Milana Rastislava Štefánika a mnoho ďalších motívov.

Výstave dominovali podobizne známych osobností.

Výnimočnú výstavu otvorili za prítomnosti novej ministerky kultúry Ľubice Laššákovej, štátnych tajomníkov z Česka i Slovenska, ale aj primátora Piešťan Miloša Tamajku. O hudobný vstup sa postarala kapela Ragtime Jazz Band Music, občerstvenie pripravili študenti Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera. Záštitu nad projektom prevzala veľvyslankyňa Českej republiky na Slovensku Livia Klausová, kurátormi výstavy je za slovenskú stranu Zora Petrášová a za českú Miroslav Lipina.
Leitmotívom tohto putovného projektu, ktorý sa objaví vo viacerých mestách oboch krajín, sú Všetky krásy sveta. Pomenovanie je inšpirované básnikom Jaroslavom Seifertom, jediným československým laureátom Nobelovej ceny za literatúru, ale aj jedným z vystavovateľov – Martinom Augustínom.
Návštevníci zaplnili Galériu Domu umenia Piešťany. (autor: am)

Ten uviedol maľbu práve s touto témou. „Tento symbolický názov vystihuje dobu, ktorú dnešná výstava pripomína. Charakterizuje koncept humanity, otvorenosti a demokratických hodnôt. Česká i slovenská kultúra v tom najširšom zmysle prežívala v hľadaní vlastnej identity doslova kultúrnu explóziu, ktorá zasiahla všetky sféry. Svetového uznania sa dostalo literárnej tvorbe i vážnej hudbe, vysokú úroveň dosiahlo divadelníctvo, filmový priemysel či fenomén kabaretu. Zakladali sa umelecké časopisy, spolky i združenia, ktoré existujú dodnes. Vznikali školy umeleckého zamerania, univerzity, začalo vysielanie rozhlasu. Aj výtvarné umenie sa do tohto progresívneho vývoja zapojilo s nevídanou intenzitou,“ povedala kurátorka Z. Petrášová.
Ambíciou tohto projektu bolo nájdenie súvislostí tvorby autorov s historicky danými skutočnosťami, s motívmi spoločenského i politického odkazu. Pretože veľkosť odkazu majstrov minulosti otvára dvere tvorivosti. Ponúka koncept nápadov i nových silných príbehov.
Časť zoskupenia umelcov, ktorí na výstave prezentujú svoje diela. (autor: am)

Výstava diel 62 slovenských a českých autorov ponúka esenciu maliarskych, sochárskych, grafických aj fotografických príbehov, odvážnych farebných riešení, jemnej irónie, humoru i metafor, kritických pohľadov, komornej harmónie, prináša dobovú noblesu a eleganciu veľkých filmových hviezd, duchovného bohatstva krásnej literatúry i vlasteneckých tém s osobnosťami doby, ktorými boli T. G. Masaryk či M. R. Štefánik. Výstavu si môžete pozrieť do 27. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek