Manželia Horváthovci žijú rozprávkový život

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 12. októbra 2016, 14:40
  • Autor:am

Osemnásty ročník festivalu Piešťanské rendezvous v Dome umenia Piešťany odštartovala v utorok 4. októbra vernisáž výstavy Najkrajšie bábky. Zbierku a v stredu 5. októbra i dve predstavenia Piešťancom ukázali manželia Horváthovci zo svojho Sváťovho loutkového divadla z Litoměřic. Klasickým bábkovým rozprávkam sa venujú už 20 rokov, a teda si už dve dekády žijú v skutočne rozprávkovom manželstve.

Horváthovci so svojím divadlom s názvom Sváťovo dividlo vycestovali vôbec po prvý raz hrať a vystavovať na slovenskú pôdu. Divadlo je pre nich darom. „Bývali sme na dedine, mali sme malé dcérky. Sváťa ochorel na srdce. Napadlo nám pre tie dievčatá vyrábať z moduritu malých panáčikov, maľovať, obšívať. Začali sme sa s tým hrať. Ako sme sa hrali, srdce sa nelepšilo a manžel zostal na invalidnom dôchodku, hranie sa rozrástlo natoľko, že sme začali chodiť za deťmi do škôlky,“ povedala manželka principála Alena Horváthová, vyštudovaná genetička a šľachtiteľka rastlín, ktorá pre divadlo napokon musela nechať pôvodnú prácu. „Bolo to žiadané, Sváťa sa deťom páčil. Tie rozprávky mu verili,“ pochválila A. Horváthová manžela. Amatérske divadlo sa väčšmi rozrástlo, keď dcéry začali dospievať, a rodičom zostávalo i viac peňazí. Protagonisti sa vtedy rozhodli kupovať bábky od Františka Pešána. Ten dnes autorsky stojí za 90 percentami zbierky. Zvyšok pochádza z bazárov či od známych.

Divadlo hrá viac než 20 rozprávkových titulov, Horváthovci za dvadsať rokov nazbierali tri stovky bábok. Pred šiestimi rokmi ich umiestnili do Galérie bábok v Litoměřicích. Do Piešťan ich priviezli 80 kusov, vystavená je napríklad Zlatovláska, vodníci, čerti, králi, ale aj babky a dedkovia. „Najväčšia marioneta má 90 centimetrov. Väčšinou sú však typizované na 60 centimetrov, aby sa vošli do nášho divadla. Máme dvojmetrové kukátko, hráme totiž tradičné bábkové divadlo ako kedysi. Nie je nás vidieť,“ prezradil Sváťa Horváth. Najstaršou marionetou je čert. „Zhodou okolností ho vyrobil taktiež František Pešán, ale pred sto dvadsiatimi rokmi. Bol to prapradedko toho spomínaného,“ uviedol principál divadla.

Na pôde Domu umenia si okrem výstavy rodiny užili deň v rozprávkovom svete. V stredu 5. októbra si totiž vychutnali Červenú čiapočku a neskôr i príbeh o Koblížkovi. „Začali sme rozprávkovo. Dúfam, že to magické, čarokrásne sa bude niesť obidvomi mesiacmi Piešťanského rendezvous,“ dodala Edita Bjeloševičová, riaditeľka Domu umenia.

Výstava Najkrajšie bábky bude sprístupnená v Zrkadlovej sieni do konca októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín