Maľovanie je pre ňu relax

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 11. mája 2017, 10:39
  • Autor:am

V Galérii Domu umenia Piešťany sa opäť zišli obdivovatelia výtvarného umenia. Svoje diela tam v stredu 3. mája slávnostnou vernisážou predstavila maliarka Katarína Zemková.

Výstavu uviedol kurátor Daniel Brogányi: „Názov výstavy je Hľadanie, avšak rád by som to vyvrátil. Katarína už sa dávno našla práve v tom, čo robí. Ktosi sa môže pri pohľade na výstavu opýtať, koľko vystavuje autorov. Ale vystavuje iba jedna maliarka, pričom niekto môže mať jedno tvorivé obdobie desať rokov, ale Katarína ho má desať hodín. Nie je to hriech.“

Súhlasila s ním aj K. Zemková: „Pre mňa je typická štýlová nesúrodosť. Znamená to, že som v jednom týždni schopná tvoriť aj tromi štýlmi, a to od akademických čistých štýlov až po expresionistické veci.“

K. Zemková má troch synov. „Sú veľkou inšpiráciou a veľkým temperamentom, ktorý prinášajú do môjho života, a ja ho ďalej dávam do obrazu. Môj ateliér je spojený s herňou. Medzi superhrdinami sa najlepšie tvorí. Mojich chlapcov mám ako večných kritikov, obdivovateľov. Preto, keď si pozriete moju tvorbu, je veľmi živelná,“ prezradila.

Autorka nedokáže určiť, ktorý obraz pre ňu najviac znamená. „Pre mňa je najlepšie to, čo momentálne cítim. Maľujem skôr pocitovo, nie programovo. Síce nás na vysokej škole učili zotrvať minimálne rok v jednom štýle, ale to ja nedám. Pre mňa je typické to porušovať,“ skonštatovala K. Zemková, pre ktorú je tvorenie maximálny relax, radosť. „Nechcem povedať, že je to zmysel, ale skutočne je to nosná časť môjho života,“ povedala maliarka. Potešená bola aj z prístupu Domu umenia. „Sú tu neskutoční ľudia. Od panej, ktorá sedí v galérii, až po riaditeľku boli všetci veľmi nápomocní. Som veľmi prekvapená a naozaj prvýkrát som cítila takú dobrú atmosféru a prijatie,“ dodala na záver.

Výstava je prístupná do 31. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf