Maľovanie je kreatívny proces Hľadania

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 27. septembra 2017, 16:07
  • Autor:Gabo Kopúnek

Klub neprofesionálnych výtvarníkov Bottega-Art z Košíc síce vznikol pri rovnomennom občianskom združení len v roku 2013, no medzi jeho zakladateľov patria známi regionálni umelci združení predtým v klube K-art v metropole východného Slovenska.

Aj vďaka tomu má za sebou množstvo klubových i putovných výstav po celej krajine, pričom s tou aktuálnou pricestovali aj do Piešťan.



„V súčasnosti má náš klub 15 členov a svoju činnosť v rámci OZ Bottega zameral na podporu neprofesionálnych výtvarníkov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. Každoročne pre nich organizujeme plenéry na Spiši pod názvom Spišské variácie, v Pieninách s výstižným pomenovaním Pod krídlami Cypriána a v Ruskove. V nadväznosti na tieto maľovania v exteriéroch i na voľnú tvorbu našich členov v domácom prostredí potom pripravujeme výstavy, ktoré sú inštalované v rôznych priestoroch v Košiciach,“ priblížila činnosť klubu Ivonia Neveziová.
Keďže aj OZ Bottega je zamerané predovšetkým na prácu s deťmi a seniormi v oblasti výtvarného umenia, v rámci aktivít starší odovzdávajú svoje skúsenosti začínajúcim autorom i deťom v podobe tvorivých dielní či vzdelávacími stretnutiami a už spomínanými plenérmi. „Pre deti organizujeme aj výtvarné súťaže a výstavy. Do mnohých súťaží doma i v zahraničí sa zapájajú aj starší členovia a musíme sa pochváliť, mnohí naši výtvarníci sú držiteľmi významných ocenení,“ dodala I. Neveziová.

Výber z vystavených prác.

Názov výstavy Hľadanie vlastne vystihuje život umelcov v rámci tejto komunity. „Každá máme aj iné záujmy či povinnosti, takže maľovanie ide niekedy bokom. Ale vždy sa k nemu vrátime, pretože tento tvorivý a kreatívny proces nás udržiava vo fyzickej i psychickej pohode. V rámci tohto procesu stále čosi hľadáme, raz motívy, inokedy techniky či spôsob ako svoje pocity vyjadriť. A keď sme hľadali, ako nazvať túto výstavu, tak si myslím že to Hľadanie bolo celkom výstižné,“ poznamenala I. Neveziová na vernisáži výstavy, ktorú si môžete pozrieť v Galérii Fontána do 15. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava