Malokarpatské emócie vo Fontáne

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 14. apríla 2016, 09:26
  • Autor:pr

Výstavu obrazov, grafík, známkovej tvorby, keramiky, drevorezby a sôch autorov tvoriacich na Malokarpatskej vínnej ceste otvorili v utorok 5. apríla v Kultúrno-spoločenskom centre Fontána v Piešťanoch. Potrvá do nedele 24. apríla.

Karpaty sú popri Alpách jedným z najväčších pohorí v Európe. Rozprestierajú sa na ploche 210-tisíc kilometrov štvorcových na území ôsmich štátov v povodí Dunaja, rieky spájajúcej severozápadnú časť Európy s Čiernym morom. Jednou z malebných častí Karpatského masívu sú Malé Karpaty ležiace na Slovensku od nábrežia Dunaja až po Trnavu. Na území chránenom Malokarpatským pohorím sa usadil človek v dávnej minulosti. Archeologické i písomné doklady dokumentujú vhodné podmienky pre kultúrny život už v minulosti. Rozvíja sa až po dnešnú modernú spoločnosť.

Habánski umelci priniesli do tohto kraja hrnčiarstvo i keramiku, určenú pre každodennú potrebu človeka, ale postupne i pre spríjemnenie jeho života. Obdobne sa popri rozvoji remesiel darilo aj umelcom, maliarom, kováčom, drevorezbárom, čo dokumentuje i výstava v piešťanskej Fontáne, pripravená v spolupráci domáceho mestského kultúrneho strediska s Klubom sprievodcov mesta Pezinok, členmi Cechu keramikárov z Malokarpatskej oblasti a ďalších umelcov žijúcich v meste i okrese Pezinok.

Výstava predstavuje výtvarné práce už skúsených profesionálnych aj amatérskych maliarov, grafikov, keramikov, umeleckej čipkárky, drevorezbára, úspešne prezentované na mnohých kolektívnych i individuálnych výstavách v našej vlasti a tiež za jej hranicami.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava