Majstra prizvali aj k disneyovkám

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 24. septembra 2015, 13:39
  • Autor:Viera Dusíková

V Mestskej knižnici v Piešťanoch je inštalovaná ojedinelá výstava detských priestorových kníh pražského ilustrátora Vojtěcha Kubaštu (1914-1992).

Vyštudovaný architekt a geniálny ilustrátor rozpohyboval papier tak, že z neho vychádzali Tri prasiatka, Červená čiapočka, Svrček a mravce či Snehulienka. Všimli si ho aj tvorcovia zo štúdia Walta Disneyho a oslovili ako jedného z najschopnejších tvorcov knižných mechanizmov na svete. To už mal patentovaný šikmý lom papierovej knihy. Vďaka nemu sa roztvorila do priestoru.
„Jedna z prvých Kubaštových panaskopických kníh o tom, ako Kolumbus objavil Ameriku, slúžila japonským deťom za učebnicu. Dá sa otvoriť o 180 stupňov a pripomína skôr hračku ako knihu,“ povedal pre Piešťanský týždeň Jan Maroušek z Brna, zberateľ Kubaštových diel. Mladý výtvarník sa k zberateľskej vášni dostal náhodou. „Synovec po narodení dostal legendárnu Kubaštovu knihu Svrček a mravce, dotlač z deväťdesiatych rokov z laminovaného papiera. Pripadala mi veľmi ľahká. Išiel som do antikvariátu kúpiť mu poriadne leporelo a tam mi začali donášať Kubaštove knihy. Potom, pátrajúc po ich osude, prišlo zistenie, že niektoré nevyrábali pre Slovensko či Čechy, takže som za nimi vycestoval. No knihy mi pribúdali aj inými spôsobmi. Keď niektorí ľudia videli, že zbieram Kubaštu, sami prinášali či posielali leporelá,“ uviedol J. Maroušek.

Jan Maroušek s pohľadnicou Thermie.

Kubaštove kresby zapĺňali šlabikáre, vystupovali z reklamných letákov poisťovne. Pre Slovtur robil reklamné kresby tridsať rokov. Ľudia v Jasnej čítali jeho jedálne lístky, kupovali pohľadnice, ale aj kalendáriky. Vytváral sady pohľadníc pre mestá. Známa je séria Južné Čechy, Praha, no neobišiel ani Slovensko. „Zo slovenských miest mám Kubaštove pohľadnice Piešťan, Košíc a Žiliny. Na piešťanskej pohľadnici znázornil trojrozmerne hotel Thermia Palace,“ dodal zberateľ.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 39, ktoré je v predaji od 22. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava