M. Borodáč predstavil vlastné symboly sveta

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 29. marca 2017, 14:31
  • Autor:am

Teplé slnko už niekoľko dní teší Slovákov a láka ich do prírody. Práve teplo a prírodné materiály zaplnili Magna Gallery v Piešťanoch, kde v piatok 24. marca slávnostne otvorili výstavu diel maliara Martina Borodáča.

Maliar v Piešťanoch predstavuje časť svojej tvorby, ktorá charakteristicky prepája abstraktnú a konkrétnu, z reality vychádzajúcu polohu maliarstva. Rozvíja a zmnožuje originálne diela so „symptomatickými“ znakmi svojho štýlu, akým je napríklad geometrizované až topograficky štylizované zachytenie krajiny, ktoré príkladne balansuje na hrane čistej abstrakcie a reality.

Vystavené obrazy pochádzajú z rôznych období, najstaršie sa datujú do roku 2007, no väčšina je nových. „Je to preto, aby bolo cítiť kontinuitu. Nerobím veci, ktoré by sa každý rok obnovovali. U mňa sa skôr menia materiály, formáty, ako to je napríklad vidno na plastikách, ktoré akoby vznikli z obrazov. Niekedy robím viac grafické veci, inokedy farebné, no vždy sa tam nachádza štruktúra, prírodné materiály,“ uviedol pre Piešťanský týždeň M. Borodáč.

Práve z prírody jeho diela vychádzajú, pričom tvrdí, že aj vzduch sa dá zhmotniť. „Rozprávkovosť pre mňa neexistuje. Myslím si, že v dnešnej dobe sa zisťuje, že všetko je inak, prichádzajú nové vynálezy, nápady, objavy. Prostredníctvom toho zisťujeme, že svet možno funguje úplne inak, ako sme si doposiaľ mysleli. Moje obrazy na to reagujú umeleckým spôsobom, pričom chcem vytvoriť svoj pohľad,“ skonštatoval autor. Mnohé veci sa mu dokonca prisnia, no v jeho obrazoch sa nenachádza abstrakcia, i keď môžu pôsobiť nekonkrétne, vždy ide o nejaký jav.

Pri tvorbe diel používa mnohé tradičné materiály, ktoré nachádzame všade vôkol seba, pretože hovorí, že život je aj kameň či vzduch. Materiály na výrobu diel preto nachádza priamo v prírode. „Každý má rád nejaký priestor. Ja si vyberám veci odtiaľ, kde to mám rád. Napríklad mám rád more. Ateliér mám v lese a tam je veľa piesku,“ prezradil.

Tvorba M. Borodáča je s Piešťanmi spojená. Jeho maľby zdobili interiér džezovej kaviarne Art Jazz Gallery v jej najlegendárnejších rokoch. V novembri 2012 mal samostatnú výstavu vo vtedy novootvorenej galérii Magna Gallery, ktorá tento rok oslávi už päť rokov fungovania.

Aktuálnu výstavu autora s názvom Symboly sveta si môžete pozrieť do 22. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel