Kopponov svet vo Fontáne

  • Kultúra a spoločnosť / Výstavy
  • 15. februára 2018, 09:06
  • Autor:Daniela Serišová

Steny piešťanskej Galérie Fontána sa v piatok 2. februára večer zaplnili fotografiami krajín a prírody. V priestoroch totiž hosťuje výstava fotografií a šiestich fotopásiem s názvom Krajina môj svet obľúbeného piešťanského fotografa Ernesta Koppona.

Na výstave sa kurátorsky podieľal fotograf Roman Tibenský, ktorý v príhovore na vernisáži priblížil autora verejnosti. Ernest Koppon sa zameriava na fotenie prírody a prírodných scenérií. Na výstave návštevníkov očaria fotografie z krásneho prostredia Malej Fatry, Myjavských kopaníc a zo Zemplína. Fotografie ukazujú prierez jeho osemročnej tvorby, rovnako sú to aj jeho najvýznamnejšie diela rozsiahlejšieho charakteru.
Zábery z Malej Fatry pod názvom Mágia Malej Fatry, ktoré sú súčasťou tejto výstavy, sú medailové. Získali totiž prvé miesto v najstaršej a najprestížnejšej celoštátnej súťaži v oblasti amatérskej fotografie na Slovensku – AMFO. „Keď som vtedy prišiel do Malej Fatry fotiť práve túto sériu, bolo skutočne zlé a nehostinné počasie. Je dôležité, či sa človek dokáže aj v takýchto podmienkach zmobilizovať a niečo z toho vytvoriť. Dá sa povedať, že sa mi to celkom podarilo. Vždy je to o výzvach,“ približuje vznik medailovej série autor.
Z čiernobielych a aj krásne farebných fotografií prírody doslova vyžaruje pokoj a pohoda. Pri zrode niektorých strávil umelec celé hodiny v prírode, čakajúc na ten správny okamih. Okrem fotografií sú v galérii vystavené drevené diela, ktoré znázorňujú kostolíky v Michalovciach. Sú to fotky, ktoré sú špeciálnou technikou vytlačené na dreve so zdôraznenou grafikou.
Ernest Koppon si ide do prírody vždy oddýchnuť. „Skúšal som fotiť aj niečo iné, nejaký street, ale to od fotografa vyžaduje väčšie nasadenie i väčšiu dávku drzosti. Ja sa snažím pri fotení uvoľniť, preto som zostal verný práve krajine,“ vysvetľuje autor a dodáva, že fotiť krajinu vôbec nie je jednoduché, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. „Vždy treba vidieť koncept, čo chce autor konkrétnymi fotografiami divákovi povedať.“
Do Galérie Fontána sa môžete prísť uvoľniť pri pohľade na krásne scenérie prírody aj vy, a to do 18. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín