Koloman Sokol podpisoval obrazy menom svojho psíka

  • Spravodajstvo
  • 10. januára 2013, 08:21
  • Autor:vd

PIEŠŤANY – V Galérii Fontána sa od utorka nachádza nevšedná výstava s názvom Pocta nevšednému. Výber z tvorby akademického maliara Kolomana Sokola pripravil kurátor Jozef Beňovský, diela sú zo zbierky Dušana Rolla. A tak sa po Martine Piešťany stali druhým mestom, kde môžete uvidieť 51 originálnych vytvárných diel ale aj početných printov, reprodukcií a grafických návrhov pochádzajúcich z príprav monografickej publikácie čas, ktorý som žil i reprinty ilustrovaných bibliofílií Milana Rúfusa.

Zaujímavé je, že zakladateľ moderného výtvarného umenia po deväťdesiatke podpisoval svoje diela menom svojho psíka – Sambo. Maliar sa dožil požehnaného veku. Narodil sa 12.12.1902 a dožil sa sto rokov a jeden mesiac.
Slováci ho neprijali, hoci Amerika a Mexiko, kde zakladal grafickú školu ho obdivovali a uctievali. Nuž, ako sa hovorí, nikto nie je doma prorokom. Koloman Sokol ale našiel práve v Piešťanoch rodinu, ktorá ho prijala s láskou a kde strávil čas čakaním na menovanie za vysokoškolského profesora. Nedočkal sa. Radšej odišiel nazad do Ameriky. Prežil život plný práce a odovzdávania skúseností nastupujúcim generáciám výtvarníkov. Tisícky jeho diel sú po celom svete a jeho syn  sa postaral o to, aby podstatná časť jeho tvorby bola aj na Slovensku.
Viac sa dočítate v Piešťanskom týždni.
Pozrite si fotogalériu z piešťanskej vernisáže. Na klavíri a spevom ju sprevádzala Petra Breče z Vrbového.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav